首页 > 作品 > 正文

东海林健建筑事务所 | Hara house东海林健建筑事务所 | Hara house

Hara house位于日本新潟县长冈市竹根村,原名中岛。这个村庄是传统的日本乡村风格,在这里庄园是一个建筑和农田的集合,它们彼此相互依存。这个村庄正面临着与日本许多村庄同样的问题:农村衰落,新的独立建筑叠加在土地上,造成居民之间越来越大的隔离。
Hara house is located in the agricultural village ofTsurugasone, formerly known as Nakanoshima, in Nagaoka city, Niigataprefecture. The village is in the conventional Japanese village style wherein,a single estate contains an assemblage of buildings and farmland, that areinter-dependent on each other. This village is facing the same problems thatmany of Japan’s villages are facing; a rural decline, where new self-containedbuildings superimpose themselves onto the land and create a larger and largerseparation between the residents.



Hara house是房子的屋主从家庭中继承来的,房子功能结构已经被划分得非常清楚,如主要的家庭住房,工作棚,停车场和一个温室。因此,在这种情况下,设计方向是创建一个建筑,振兴现有的建筑功能,并尽可能的添加新的功能以适应房主的新需求。
Eventually, the clients will inherit their large family estatewhich similarly, already has many built structure upon it such as the mainfamily house, a work shed, parking area and a green house. Thus in thissetting, our design direction was to create a building that revitalizes thestructures already present onsite and have the potential to adapt to newfunctions as the need or mood arises.





考虑到房子的现有条件,如家庭房间、储藏区和私人房间,一个完全独立的房子所需的大部分功能已经在现场呈现了,因此设计师希望建造了这样一所房子,房屋的主人可以根据他们的心情和时间来居住在花园中的任意一个角落。
Thus, giving consideration to the functions onsite, such as amain family house, storage areas and private rooms; most functions that arerequired in a fully self-reliant house were already present onsite, thus weplanned a house where the couple and their children can live in one corner ofthe large estate and just spend time when the mood strikes.



这个房子并不是一个传统的完全独立的建筑,而是一个充满活力的繁华枢纽。建筑师设计了一个空间,路过的邻居、朋友和孩子可以很容易地在门廊下驻足聊天,或者在这个空间中举办研讨会和娱乐活动。降低房屋的门槛,并向村庄开放。这样可以扩展建筑的围护结构,创造出一个更大的半公共空间。
Instead of designing a conventional fully self-reliant building,we aspired to create a buoyant and bustling hub. We designed a space wherepassing neighbors, friends and children can easily stop by to chit chat underthe entrance porch, or workshop meetings and events hosted in the space canspill out to the land. Thus bringing down the threshold of the house andopening it to the village. Thereby extending the building envelope to create alarger semi-public space.



建筑设计是从一个小建筑的概念开始的,它是主屋的一个“不完整的”远程扩展。建筑物不能完全自给自足,因此需要从周围环境中汲取灵感,并依靠周围的建筑物来充分发挥作用,与村庄互动,从而创建一个繁荣的社区。
We started our design from conceptualizing a small building asan ‘incomplete’ remote extension of the main house. The building is not fullyself sufficient and thus draws from its setting and relies on the surroundingbuildings to fully function and even engages the village to create a thrivingcommunity.



该建筑的周围有许多乙烯基房屋和工棚,建筑师模仿其周围环境,使用120平方毫米的木构件,创建了一系列简单的“框架”桁架。这个结构创造了一个大帐篷的形象,这是一种生硬而又富于变化的结构,它包含了人类所有的行为。为了模拟一个适应用户需求的大型开放空间,存储、分区和私人房间被尽可能多地移除。在这种情况下,人们不得不依靠周围其他建筑的支持,突出建筑围护结构,促进现有建筑的使用。设计师的目标是创造一种生活方式,而这种生活方式永远不可能在一个单一的建筑中完成,它是大型建筑体系的一部分,就像建筑是建筑群中的一部分一样。
The building emulates its surrounding, which has many vinylhouses and work sheds, and uses 120mm square timber members, to create a simpleseries of ‘A frame’ trusses. This structure creates an image of a large tent; astiff yet giving structure which assimilates all the human behaviors. Storage,partitions and private rooms have been removed, as much as possible, tosimulate one large open space that adapts to the user’s needs. In thissituation, one cannot help but rely on the support of the other buildingsaround it, thus jutting out of the building envelope and prompting the use ofthe existing architecture. The aim was to create a way of life that is nevercomplete within just this one structure, it is a piece of the greaterarchitecture; a house that is part of a group of buildings.


功能上的空白可以让使用者尽可能的使用空间,它鼓励建筑物的“使用”,而不仅仅是“进入”这个建筑。这个“残缺不全的房子”被设想成为“强大的吸收体”,因为不限定它的使用功能,所以任何人、任何事都可以利用它。因此,这个房屋成为村庄中重要的一部分。
This vacuum in function encourages the users to invent creativeways to utilize the space; it encourages the ‘use’ of the building rather than justbeing a house you ‘enter’. This ‘house of incompleteness’ is envisioned tobecome a ‘strong absorber’, as the blank space invites people and events of thevillage to utilize it; thus the house becomes part of the greater architectureof the village.


通过这种建筑体系,一个缺乏空间和空白的建筑诞生了,该建筑可以成为村民建立自己的兴趣和活动的地点。它跨越了家庭的门槛,与村庄互动,慢慢地打破了界限,与周围环境创造了新的联系。
By establishing this type of architecture, with its insufficiencyand blank space, a building is born that establishes itself in the village asan attraction of interest and activity. This singular building crosses itsthreshold to interact beyond, just the family, to the village and slowlydissolves boundaries and creates the possibility of forming new connections andbeginning the creation of a new, strong-knit community.


未来,当房主一家搬进这所房子后,这所房子会和房主一家一同成长,次子会翻修工棚,实践农业,剩下的多余空间将被用于从海外实习生来研究农业。
Someday, the couple will move into their main family house, andthis house will be passed onto the eldest son to use with his family, thesecond son will renovate the work shed and practice agriculture, and theleftover extra space will be used by interns from overseas who have come tostudy agriculture.


当人们在遥远的将来思考这些可能性时,就会想到如何设计一个连接未来、周围建筑、农业社区和整个村庄的连接。因此,Hara house作为一个简单的“桁架框架系列”,旨在通过成为村庄集体形式的一部分来连接所有这些实体。它加固了旧建筑,并与周围的建筑和社区建立了新的联系。
When thinking about such possibilities in the distant future,thoughts arise about how to design a connection that ties the future, itssurrounding buildings, the agricultural community and the village as a whole. Thus,Hara house, as a simple ‘series of truss frames’, aims to connect all theseentities, by being part of the collective form of the village. It reinforcesold and creates new connections with its surrounding buildings and community.

Hara house是一个“小房子”的提议,它展示了一个新的“村庄管理系统”,是一种加强环境交流与联系,振兴村庄的新方法。
Hara house is a proposal of a ‘small house’ that shows a new‘management system of a village’; a way to revitalize villages that wereformerly a collection of strong interconnections.


主要用途:私人住宅
总建筑面积:166.24㎡(车库)
结构:木材
地点:长冈市竹根
项目建筑师:Takayuki Shimada(东海林建筑事务所)
结构设计:Tetsuya Tanaka(Tetsuya Tanaka结构工程师)
图片版权 :©Isamu Murai
Principal use :Private Residence
Ttal floor area :166.24㎡(carport)
Structure: Wood
Location :Tsurugasone, Nagaoka-city
Project architect :Takayuki Shimada(Takeru ShojiArchitecuts.)
Structural design: Tetsuya Tanaka(TetsuyaTanaka Structural Engineers)
Photograph :©Isamu Murai