首页 > 作品 > 正文

gad|悬浮的视界,西安曲江艺术中心gad|悬浮的视界,西安曲江艺术中心


当居住不再只是居住本身,而与城市功能有更多的关联,生活也将被谱写得更具多样性。曲江印社区综合体位于西安市曲江新区,规划设计中贯穿城市设计的思维,却突破现有城市网格,更具完整性的诠释现代生活的广度与纵深,从公寓、酒店、商业、办公到展示空间,将社区生活与多元现代场景在城市尺度中相互糅合,而曲江艺术中心作为曲江印地块核心空间,象征着社区连接城市的现代宣言。
When living is no longer just livingitself, but more related to city functions, life will become more diversified.Qujiangyin community complex, located in Qujiang New District of Xi'an city,runs through the thinking of urban design in its planning and design, breaksthrough the existing city grid, more completely interprets the breadth anddepth of modern life, and blends community life and multiple modern scenes inthe city scale from apartments, hotels, business, office to exhibition space.Qujiang Art Center, as the core space at Qujiangyin Block, symbolizes themodern Manifesto of community connecting the city.


设计起点
Starting Point of Design
如何对待建筑与场地的关系,成为最初设计思考的起点。与场地相邻的南三环是西安一条车流密集的城市快速路,面对这样一条交通脉搏,建筑师预设这样的场景,建筑犹如一个被托向空中的玻璃展品,形成城市道路边独特视觉标识,展馆内的活动也成为展示的一部分,吸引人们走进场地,感受设计的叙事,浏览本身也成为展览发生的一部分。
How to deal with the relationship between thearchitecture and the site becomes the starting point of the initial design. TheSouth Third Ring Road adjacent to the site is an urban expressway in Xi'an withheavy traffic. In the face of such a traffic pulse, the architect preset such ascene. The building is like a glass exhibit which is held in the air, forming aunique visual sign beside the urban road. The activities in the exhibition hallalso become part of the exhibition, attracting people to enter the site and tofeel the narrative of design. Then browsing itself also becomes part of theshow.
其实,展馆与艺术的频繁互动已然发生,就在前不久,毕加索银盘作品展在曲江艺术中心经历了开启与谢幕的过程。
In fact, the frequent interaction between theexhibition hall and art has already taken place. Not long ago, Qujiang ArtCenter witnessed the opening and closing of Picasso's silver works exhibition.




空间叙事
Space Narrative
抵达场地的过程并不是平铺直叙,而是经历了落差、转折、惊喜与豁然开朗的过程,这与人类的情感体验似乎不谋而合。建筑整体锚固于场地之上,场地与建筑一体化,底部消隐在绿坡之中。
The process of arriving at the site is nota straightforward one, but a process of falling, turning, surprise and suddenlyopening up, which seems to coincide with human's emotional experience. Thewhole building is anchored on the site. The site and the building areintegrated with the bottom hidden in the green slope.
面对场地与道路十米绿化带的高差,如何抵达场地?景观设计给出了诗意的回答,将城市绿化带的缓坡营造成绸带步道,让坡度感在步道的摆动中“消失”,引领走入,漫步体验成为与场地对话的途径,也舒缓的实现场地与城市更为紧密的互动。
Facing the height difference between thesite and the 10 meter green belt of the road, how shall people reach the site?The landscape design gives a poetic answer. The gentle slope of the urban greenbelt is built into a silk belt trail, so that the sense of slope"disappears" in the swing of the trail, leading the walk in. The walkexperience becomes a way of dialogue with the site, and also a more closeinteraction between the site and the city.





落客区的景观设计与空间流线互相交叠,设计师并不急于让人们抵达展厅,而是需径直穿过一层的景观花园。走过景观区,当人们乘坐88秒直梯,楼梯的终点即是四面通透的悬浮展厅,在展厅回望时,裙房屋顶的景观与场地东侧植物园形成连续的对话关系,景观与建筑序列构成了设计师对空间的叙写,使得情绪与体验在当下自然而然的触发。
The landscape design and space streamlineof the drop-off area overlap with each other. The designer is not eager to letpeople arrive at the exhibition hall, but allows them to go straight throughthe landscape garden on the first floor. Walking through the landscape area andafter taking the 88 second straight ladder, people will see the floatingexhibition hall with four transparent walls at the end of the stairs. Whenlooking back from the exhibition hall, the landscape on the roof of the podiumand the botanical garden on the east side of the site form a continuousdialogue relationship. The landscape and architectural sequence constitute thedesigner's narrative of the space, which naturally triggers the emotion andexperience at that moment.




模糊边界
Fuzzy boundary
建筑与自然的关系,交互的方式以及体验的无界感,成为设计师对空间内核的进一步思考。曲江艺术中心玻璃盒子,也就是展厅部分,整体采用双层全玻璃幕墙的方式,以达到外立面的轻盈透明,使得建筑以模糊边界的姿态交互自然。两层幕墙间距2m,通过控制底部通风器和顶部开启扇的开合,形成空气对流及封闭,实现温度控制、通风、隔声的环保性能。
The designer further contemplates the spacecore by contemplating on the relationship between architecture and nature, theway of interaction and the boundless sense of experience. The Qujiang ArtCenter glass house, that is, the exhibition hall, adopts double-layer fullglass curtain walls to ensure the lightness and transparency of the externalfacade, allowing the building to interact with the nature in the form of fuzzyboundary. The distance between the two curtain walls is 2m. By controlling theopening and closing of the bottom ventilator and the top opening fan, airconvection and closure are formed, so as to realize the environmentalprotection performance of temperature control, ventilation and soundinsulation.
展馆空间分为三层,整体采用悬挂结构体系,在悬挂结构下柱子的受力方式由承受压力转为承受拉力,发挥钢材本身的性能,因此吊柱直径缩减至200mm,达到室内近乎无柱的空间效果,使得展示空间的自由度能够得到充分释放,视线可几乎无遮挡的与外部联结,模糊内外边界。
The exhibition hall space is divided into threelayers. The whole structure is a suspension structure. Under the suspensionstructure, the stress mode of the column is changed from bearing pressure tobearing tension, and the performance of the steel is brought into play. Thediameter of the suspension column is reduced to 200 mm to achieve the "almostno column" effect in the indoor space. Hence the freedom of the exhibitionspace can be fully released, and the sight line can be connected with theoutside almost unobstructed, blurring the inner and outer boundaries.





结 语
Conclusion
曲江艺术中心由gad联手CCD室内设计、T.R.O.P景观团队合作完成。作为空间与记忆的载体,曲江艺术中心通过设计的“力”,材料的“透”,结构的“巧”,将外显的张力与谦逊的介入巧妙结合,成为一处悬浮的艺术宴会厅,希望为西安与曲江社区源源不断的注入新鲜话题。
Qujiang Art Center is jointly completed by gad,CCD (interior design) and T.R.O.P (landscape design). As a carrier of space andmemory, Qujiang Art Center, through the "strength" of design, the"penetration" of materials, and the "cleverness" ofstructure, skillfully combines the external tension with the modestintervention, and becomes a floating art banquet hall, hoping to inject newtopics into Xi'an and Qujiang community.









项目名称: 西安曲江艺术中心
项目地点: 中国,西安
详细地址: 西安曲江新区融创曲江印
项目类型: 公建
设计时间: 2018年
建成时间: 2019年
项目规模: 10200㎡
设计单位: gad
项目总监:王晓夏
项目主创:王晓夏 吴寿清
建筑:付圆圆、倪浙华
结构:戚向明、朱奇、沈晓东
给排水:胡挺
暖通: 季明星
电气:江涛
其他参与者
室内设计:CCD
景观设计:T.R.O.P
业主:西安融创
摄影师:Shiromio Studio 、CCD、吴寿清
结构手法:悬挂结构
建筑材料:玻璃幕墙,蜂窝石材、阳极氧化铝板等
Project Name: Xi'an Qujiang Art Center
Project Location: Xi'an, China
Address: Rongchuang Qujiangyin, Qujiang New District, Xi'an
Project Type: Public construction
Design Time: 2018
Completion Time: 2019
Project Scale: 10200 ㎡
Design Unit: gad
Project Director: Xiaoxia Wang
Project Creator: Xiaoxia Wang, Shouqing Wu
Architecture: Yuanyuan Fu, Zhehua Ni
Structure: Xiangming Qi, Qi Zhu, Xiaodong Shen
Water Supply and Drainage: Ting Hu
HVAC: Mingxing Ji
Electricity: Tao Jiang
Other participants
Interior Design: CCD
Landscape Design: T.R.O.P
Owner: Xi'an Rongchuang
Photographer: Shiromio Studio, CCD, Shouqing Wu
Structure technique: suspension structure
Building materials: glass curtain wall, honeycomb stone,anodized aluminum plate, etc