首页 > 作品 > 正文

Frankie Pappas丨南非沃特贝格拱门之家Frankie Pappas丨南非沃特贝格拱门之家

本帖最后由 陶竞搏 于 2021-1-5 17:29 编辑

设计理念

建筑师表示,其设计理念是在河岸森林和砂岩悬崖之间架起一座桥梁,在树冠上、在周围繁茂的树林中,打造生活空间。中央建筑的形状是由周围树木的位置和大小决定的,(为保有林区的完整度,在建造时没有砍伐一棵树)。

THE IDEA

the underlying concept was to bridge the landscape between riverine forest and sandstone cliff, whilst raising the living space into the tree canopy, amongst the abundant arboreal life

the building is organized as one long thin building which slots between the forest trees.

the shapes of the additions to the central building are dictated by the position and size of the surrounding trees (not one tree was demolished during the construction of this home)


001拱门之家-顶视图©Frankie Pappas


002拱门之家-建筑轴测图©Frankie Pappas


003拱门之家-西入口©Frankie Pappas

建筑材料

这座建筑采用的材料都没有多做修饰,建筑与景观融为一体。使用最多的材料是一种毛坯砖,这种材料和该建筑所在地区的风化砂岩地貌相得益彰。建筑的“桥梁”部分,是用可持续种植的木材建造,将玻璃和铝填充在非结构墙中。

MATERIALS

the building makes use of a very simple set of materials which all play their part in making the building part of its landscape

the most abundant material is a rough stock brick which was selected to match the site’s weathered sandstone

the ‘bridge’ portions of the building are constructed from sustainably-grown timbers,

whilst glass andaluminum fill in the non-structural wall


004拱门之家-建筑用地地貌©Frankie Pappas


005拱门之家-建筑用砖©Frankie Pappas

建筑功能

一楼为居住者提供了一个种植庭院,一个与世隔绝的休息室,一间阳光充足的餐厅,农舍厨房和餐具室,绿树掩映的平台,一座小游泳池和一个壁炉,大部分的烹饪和生活都围绕着壁炉进行。一楼还有更广阔的庭院、书房、图书馆和拱门下的小秋千凳。在地窖里,打造出一个腌制肉类、储存食物和陈年葡萄酒的环境。

PROGRAMME

the first floor offers to its inhabitants a planted courtyard, a reclusive lounge, a sunlit dining room,

a farmhouse kitchen and scullery, a tree-shaded deck, a small pooland a fireplace - around which most of the cooking and living occurs

the ground floor provides yet more courtyards, a study, library and a small swing bench under the arch

the cellar creates a climate conducive to curing meats, storing food supplies and ageing wines


006拱门之家-树荫平台©Dook+©Visi



007拱门之家-餐厅©Frankie Pappas




008拱门之家-楼梯©Dook+©Visi




009拱门之家-地窖©Dook+©Visi


解决方案

建筑师设计了一座超“薄”的建筑,只有3.3m宽,这样可以让建筑穿过树景。建筑平面图上任何独特的凸起和突出部分,都是由树木成长的范围而决定的。为了进一步确保树木不会受到伤害,建筑师用激光扫描了整个场地,然后将这些信息转换成数字3D模型,这样在做出关键设计决定的时候可以看到每一棵树和每一根树枝。事实上,建筑师是在数字森林里设计这座建筑。

SOLUTIONS

we designed anincredibly thin building

- 3300mm wide -

this allowed us to thread the building through the treescape

any funky bulges and protrusions in the plan of the building were dictated by where trees allowed us to build

in order to further ensure that no tree would be harmed, we laser-scanned the entiresite we then converted this information into a digital 3D model

so that we could see every tree and every branch when making critical design decisions we were in essence designing this building in a digital forest


010拱门之家-建筑穿过树景©Frankie Pappas

业主

业主是一对年迈的夫妇,他们对丛林的热爱和知识是非凡的,这也启发了建筑师的灵感。每一棵树、灌木,昆虫、鸟类和哺乳动物都是他们的朋友。他们热心的参与到周边贫困儿童环境教育中去,向这些儿童开放农场,与这些孩子们分享他们的经历。当问到他们为什么如此投入时,他们总是坚定地回答:“这里的美好事物太多了,我们不能独自享有。”

CLIENTS

the clients arean elderly couple, whose love and knowledge of the bushveld is extraordinaryand inspiring
every tree and bush and insect and bird and mammal is a personal friend of theirs

they are enthusiastically involved in the environmental education of underprivileged youngsters from the
surrounding areas

opening up their farm to- and sharing their experience with these kids

when asked why they are so involved, their answer is typically salt-of-and-down-to-earth:

‘there is too much beauty here for us to use up all by ourselves’

建筑有什么独特之处?

这座建筑是顺应这片特殊的河岸森林而做的一个精巧的设计,周围的森林也是在沃特贝格山脉特有的灌木丛。这个建筑在世界上其他任何地方都不可能存在。

HOW IS THE BUILDING UNIQUE?

this building is a careful and direct response to

this particular portion of this particular riverine forest of this particular portion of the Waterberg of this particular portion of the bushveld

this architecture could exist nowhere else in the world


011拱门之家-建筑与周边环境融为一体©Dook+©Visi

可持续性

整座建筑完全是与世隔绝的,屋顶上的水杯收集并通过过滤系统过滤,生活污水在经过植物过滤之前会被储存和处理。房屋利用16平方米的太阳能电池板收集所需能量。更值得一提的是,建筑与它的环境相协调,创造出微风、阴凉和舒适感。这使得它的能量需求最小,也最环保。

SUSTAINABILITY

the entire houseis off-the-grid - completely and utterly

water from the roofs is collected and filtered through the forest

black- and greywater is stored and processed before being filtered by the undergrowth

energy is harvested by 16sqm of solar panels

but more important than this,

is that the architecture works with its environment to create breeze and shade and comfort

which allows it to have minimal energy demands


012拱门之家-舒适的通风©Frankie Pappas

结语

主创建筑师说:我们永远不会把建筑、景观和园艺分开:它们是一体的。

CLOSING THOUGHT

We cannot ever divide architecture, landscape and gardening: they are one.

设计图纸


013拱门之家-地下层平面图©Frankie Pappas


014拱门之家-一层平面图©Frankie Pappas


015拱门之家-二层房顶平面图©Frankie Pappas


项目名称 南非沃特贝格拱门之家
项目类型   居住建筑
项目地址 比勒陀利亚(Pretoria)
建筑面积 120 m²
占地面积   5000公顷
地面层数   2
地下层数   1
建筑设计 Frankie PappasInternational
建造日期   2015-2020