首页 > 作品 > 正文

EDEN Singapore | 伊甸园公寓项目:花园城市的空中居所EDEN Singapore | 伊甸园公寓项目:花园城市的空中居所


五十年前的新加坡的未来发展构想是成为一座“花园城市”。因此在赫斯维克工作室(Heatherwick Studio)接受于这一处历史悠久的牛顿区设计此座公寓楼的项目时,便受到这一愿景的影响,以及在郁葱茂盛的热带环境里,该地区十九世纪建筑风格的启发,舍弃了新加坡近几十年来封闭的钢制和玻璃材质公寓高楼的建筑模式,取而代之的是,创建一个更生动,更自然,更壮观的“花园中的家”—— 居于此处的人们,在同城市绿树成荫的街道紧密相连的同时,亦能享受住在高处之时,眺望更辽阔的风景、沐浴更充足的阳光,以及完全享受私密和静谧空间的,种种“云端之上”的欢愉和惊喜。设计师希望这座建筑从地面抬头看,这些绿色的街道看起来能够有高耸入云一般的壮丽感和凌驾感。
Fiftyyears ago, Singapore was imagined as a ‘city in a garden’. When HeatherwickStudio was commissioned to design an apartment building in the historic Newtondistrict, they were inspired by this vision, and by the lush tropical settingof the area’s nineteenth-century houses. They wanted to move away from theenclosed steel and glass towers of recent decades and instead, create a morenatural ‘home in a garden’ – a place where residents could feel connected tothe city’s tree-lined streets, yet enjoy the views, light and privacy that comewith living high above them. From the ground, they wanted it to appear as ifthese green streets were rising up into the sky.


“花园里的家” A ‘home in a garden

“伊甸园”中总计二十套公寓,一层为一套。而当它们层层堆叠起来,公寓们被逐渐抬升直至地面花园无法触及的高度;因此设计团队对如何同时抬高绿化空间,并将其设计成能够贯穿整座公寓楼进行了相关研究;最终他们选择拆除传统住宅高楼的方形构筑,并将服务设施空间移至周边,从而于每一层的中央位置余留出巨大的生活空间;每一层的漂浮中庭被各个尺寸稍小的独立房间以及宽阔的贝壳状阳台所包围;后者以交错的结构彼此相连,形成连贯而丰富的双维高度空间,从二十多种植物中精心选取出来的,繁茂的热带植物布满其中;而除了将每间公寓的绿化空间填满之外,这些植物还将顺着建筑的中央轮廓层层叠叠地向下伸展蔓延,成为优化这座现代公寓建筑外观的重要软质元素。
EDENcontains twenty apartments, with just one per floor. When stacked on top ofeach other, the apartments are quickly lifted out of reach of a ground-levelgarden, so the design team examined how to raise this greenery and thread itupwards through the building. By pulling apart the square block of aconventional residential tower and moving services to the perimeter, they wereable to create a large central living space on each floor, surrounded bysmaller individual rooms and wide shell-like balconies. These balconies arealternated to create a series of double-height spaces, which are filled with tropicalplanting, drawn from more than twenty species of flora. As well as surroundingeach apartment with greenery, the plants will grow to cascade down thebuilding, softening its appearance.



赫斯维克工作室从新加坡地形的自然轮廓中汲取灵感,对其进行了抽象化加工从而创造出新的地形纹理,然后与制造商合作,为每个混凝土板生产出一次性模具——其上雕刻有“伊甸园”及其周围环境的轮廓和位置——这种浮雕设计赋予了材质本身更强的物理属性和概念趣味。 建筑本体的颜色也在“伊甸园”的功能空间区分方面起着重要作用;设计师在新加坡的阳光下对一百多种深红,紫和褐进行了颜色测试,最终选择这一种最自然呈现,且与混凝土材质相辅相成的理想色调。
Thestudio took the natural contours of Singapore’s terrain and abstracted it tocreate a new topographical texture, then worked with fabricators to produceone-off moulds for each concrete panel. Embossed with an outline of thebuilding and its immediate surroundings, these panels reveal and make a virtueof their location, giving the material greater physical and conceptualinterest. The colour of the building also plays a role in differentiating EDEN.To find the ideal tone that would appear natural and complement the concrete,more than a hundred deep red, purple and brown shades were tested under theSingaporean sun.



建筑内饰 Interiors

“伊甸园”的入口处设于一层地面,需率先穿过一个峡谷状的走廊,宽1.5米,高则是它宽度的10倍以上,黑色花岗岩为走廊内衬的主要材质。这条路径直通向位于建筑物中心处的,最为引人注目的大厅;大厅内高达18米的天花板之上,悬挂有葱郁茂盛健康生长着的植物吊灯。设计师将坐落于第一层的第一套公寓的层高,挑至比同水平街道线再高27米的位置,以此来确保每一层的住户,都能充分享受从高处俯瞰风景的震撼。“伊甸园”中的每一处内饰细节,都经过无比精心地设计,以此传达出设计者想要让住客体验到的“如家温暖”的感觉。而内饰中对于那些有机材料的天然缺陷的保留,反而成为了建筑本身的珍贵特质而得到赞颂和青睐:譬如,裸露在外的具有长达1.8亿年历史的侏罗统石灰岩印迹,手工镶木地板上肉眼可见的锯痕,阳台的地板上铺设有人字形花纹的板岩;这种设计概念一直沿用至橡木厨柜的实心裸木和胡桃木迎宾步道——后者甚至模仿了建筑外部混凝土墙的仿地形纹理。赫斯维克工作室甚至采用了同样有所限制却又极其丰富的材质,为“伊甸园”项目特别定制设计了在浴室空间内的盥洗池,梳妆柜和浴缸。
Atground-level, entrance is through a canyon-like corridor, 1.5 metres wide andmore than ten times as high, lined with black granite. This opens into adramatic 18-metre-high lobby at the heart of the building, hung with livingplant chandeliers. This space is made possible by raising the first apartment27 metres above street level, ensuring that every residence benefits fromelevated views. Throughout the building, every interior detail has been craftedto express a sense of warmth. The natural imperfections of the organicmaterials have been celebrated; for example, the imprints in the 180million-year-old Jura limestone are revealed, saw marksare left visible in the handmade parquet, and the balcony floor is laid with atextured herringbone-patterned slate. This idea flows through to the solidexposed timber of the oak kitchen cabinets, and the walnut entrance way, whichmimics the topographical texture of the exterior concrete panels. In thebathrooms, the sink, vanity unit and bath were also custom-designedfor the project by the studio, and utilise a similarly restrained yet richpalette of materials.



可持续发展Sustainability

“伊甸园”融合了主动和被动两种功能,从而节省能源,形成自然通风而凉爽舒适的空间——譬如深悬臂阳台,不仅可以起到遮阳的功能,同时亦可以最大程度地将自然光通过落地双开门引入公寓。 起居空间三面有窗,充分满足室内自然通风的要求。而为了减弱日光的辐射强度同时避免光反射污染,窗户的玻璃板被设计成向后折置。作为垂直花园的系列建筑的组成部分,“伊甸园”成为了一种象征,来诠释或证明新加坡是如何引领世界各国保护和发展城市自然环境。
Thebuilding incorporates a number of features, both active and passive, to conserveenergy and promote naturally cool, comfortable spaces. These include deepcantilevered balconies which provide solar shading whilst also maximising thebenefits of natural light coming into the apartments through full heightbi-folding doors. Windows in the living space open on three sides to allownatural cross-ventilation. The glazing is set back to reduce solar gain. As avertical series of gardens, the building is also symbolic of how Singapore hasled the way in embracing the conservation of the natural world in the city.



每间公寓的中心,都有一个混凝土结构遮顶,被包裹于郁郁葱葱的热带阳台的绿化之中的,宽敞而明亮的中央空间。住客的视线可以穿过这处留白,眺望和俯瞰整座城市的辽阔景色;它象征着“亲密感”,象征着“凝聚力”——数量庞大的私人房间以及设施完备的公共区域,形成以它为中心的,更直观、更灵活的布局结构,向外不断延伸。为了确保居住于“伊甸园”中的每一位住户都能欣赏到最佳景观,设计师使用无人机技术,拍摄画面、考察环境,对不同角度的风景进行评估和筛选;这种方式有助于设计师更好地去理解景色:置于不同高度的起居空间,能够提供给人们怎样不同的观赏体验?基于实地勘察,以及对阳光和遮荫的考虑,设计者对建筑的旋转角度做出了相应的调整。
Atthe heart of every apartment, there is a large light central space, shelteredby the concrete structure and wrapped in the greenery of the lush tropicalbalcony, with views of the city beyond – this is conceived as a place for togetherness.More private rooms and discreet service areas extend from this main livingspace in an intuitive, flexible arrangement. Toensure that the apartments addressed the best possible view, we used footagefrom a drone to assess the different options – this allowed us to betterunderstand the views as they would actually be experienced at the height of theliving spaces. We adjusted the building’s rotation accordingly, while takinginto account sunlight and shade.


室内饰面与整个建筑的设计理念紧密相连。譬如说,公寓内部空间所铺设的木制人字形地板,延至阳台地面,以同种色调石板的方式进行元素复述,以此来实现建筑内部风格语言的一致性和连贯性。再譬如,建筑外墙的浮凸结构混凝土板,也是对“伊甸园”内部入口处,雕刻于胡桃木饰面上的地形图案所做出得一种回应。 从这种意义上讲,“伊甸园”这座建筑,被视为了一个整体,是独一的有机存在——它的一切都被设计成为相同的自然的形态的一部分;这种形态,俨然已深深植根于城市的街道之下,并企图将原本存在于地面的“绿”带至天际。
Theinterior finishes relate to the design concept for the overall building. Forexample, the wooden herringbone-pattern apartment floors flow out to thebalconies, where they are recreated in a similarly toned slate. The texturedconcrete panels of the exterior walls are also echoed internally in the entranceway, which mimicsthis topographical pattern in a walnut finish. In this sense, the building isconceived as a single organic object – everything is designed as part of thesame natural form, which has taken root beneath the city’s streets and isdrawing greenery upwards towards the skyline.




优良的自然通风 optimal air ventilation

最重要的是,这座建筑本身不应该与日常,天气和凉爽的风分割开来。于是,设计师将建筑的窗户设置成为可以从三侧打开的结构,室外的自然风便能够于内部空间更为充分而顺畅地流通。
Itwas important that the apartments were not cut-off from the life of the city,the weather and cooling breezes, so the windows on all three sides of thebuilding can be opened, allowing air to flow throughout the space.




建筑布局 The Layout

每一层的中央起居区,连同它的花园阳台,为人们提供了一处既能够享受自然,又能将人们紧密相连的空间——无论是小范围的家庭活动,还是大规模的社交聚会,它都毫无疑问是最佳选择;而这种结构也使得每层公寓的私密空间布局,呈现出了一种更直观的层次感:公共服务区被置于建筑的中央空间,人们可以通过相当便捷的路线,譬如乘坐电梯直接抵达其中;而与此同时,紧密环绕着它的各个公寓房间,依旧拥有极高的私密度,完全不受中央活动区影响。
Thecentral living area, with its garden balcony, provides a natural space in whichto bring people together, whether as a family, or when entertaining on a largerscale. The layout allows an intuitive hierarchy of privacy as you move throughthe apartment: service areas are within easy reach of this central space andthere is direct lift access, yet the individual rooms of the apartment remainprivate.


赫斯维克工作室 Q & A

Q: 设计中最具挑战性的部分是什么?从设计到完成需要多长时间?又是如何克服困难的?What was the most challenging part ofthe design, how long does it take from design to finish and how do we overcomethe difficulties?
A: “伊甸园”是花费六年时间的精心研究和设计才得以最终实现的项目。我们为自己设置了一个挑战,那就是要提出一种创新设计,它可以映射出更真实,更自然的世界,并且具备只属于它所坐落之处的,独树一帜的特质。而基于这种理解,我们认为,在设计的过程中真正重要的是要尽可能避免缺乏自然温度的,人造痕迹过重的元素,取而代之的是着重去强调各种材质的天然的特点和独特的质感,以此来打造真正与众不同的建筑。
Ittook six years of meticulous studies to come up with the design for EDEN. Weset ourselves the challenge of coming up with a design that would providesomething new, which embraced the natural world and was uniquely of its place.We felt that it was important to move away from some of the impersonal,manufactured developments we had seen in the region – instead, we chose tocelebrate the quirks and unique textures of different materials to make abuilding that felt more organic and would be truly distinctive.

Q: 您在该项目中采用了哪些突破/创新设计?What the breakthrough/innovative design you have adopted in this project?
A: 整个项目具有极强的创新性——它重新构想并且绘制了公寓式建筑的设计方式,将生活空间从冰冷建筑体中的某个单元,设计成如被花园环绕的,开阔而明亮的“家”;它是一座植根于景观之中的构筑,无论是其中细节处处的精妙设计对于新加坡真实地形的美学隐喻,还是对于李光耀关于整座城市绿色愿景的理念遵循。
Theproject as a whole is innovative – it reimagines the way apartments aredesigned, allowing the living spaces to feel more like spacious homes withgardens than units within buildings. It is also rooted in the landscape, fromSingapore’s physical topography to the legacy of Lee Kuan Yew’s green vision.


总平面图1


总平面图2

总平面图3

室内平面图
侧视图1
侧视图2
侧视图3
设计草图1

设计草图2
设计草图3
设计草图4


设计草图5
设计草图6
设计草图7



设计草图8

设计草图9

伊甸园模型1

伊甸园模型2

伊甸园模型3

项目名称:伊甸园 EDEN
项目位置:Singapore
完成年份:December2019
项目总面积:33,425sq ft
建筑面积:70,193sq ft
公寓数量:20
停车场车位:41
设计团队(国际):Heatherwick Studio
设计总监:ThomasHeatherwick
设计领队:MatCash
项目领队:GabrielSanchiz
项目团队:CharlieKentish, Craig Miller, John Minford
项目客户:Swire Properties Ltd/Celestial Fortune
室内设计团队(国际):Heatherwick Studio
室内设计团队(国内):Ensemble
建筑设计团队(国际):RSP Architects, Planners & Engineers
景观设计:COENDesign International
主要工程团队:Unison
机电工程团队:SquireMec
土木及结构工程团队:RSP Structures
获奖经历:GreenMark Award for Building – Platinum Rating