首页 > 作品 > 正文

Dersyn Studio Co., Ltd | Z9度假村Dersyn Studio Co., Ltd | Z9度假村


Z9度假村位于泰国北碧府Srinagarind堤岸,是一个漂浮在水面上的度假胜地,其设计获得了由BCI Asia颁发的2018年IDA“休闲类项目”大奖。度假村的独特之处在于其对材料的运用和以自然为导向的独特结构:客人们可以选择隐私性良好的陆上住宿,或者舒适又别具一格的筏上住宿。每个建筑物都采用自然通风,其形态及色彩与优美的山景和湖景相互衬托,并以适度的比例融入周边环境。建筑的轮廓与自然形成的湖岸彼此呼应,大堂空间是基于月亮的方向而设计,客人们可以在此体验“日出与日落”的盛景。
Z9 Resort, awarded IDA 2018 Winner Prize “hospitality” from BCI Asia, is a floating resort which perched on Srinakarin Dam, Kanchanaburi. The resort is famous for their appropriately use of materials and its nature-oriented structure which offer private on-land accommodation and cozy raft accommodations. Each building utilizes natural ventilation, the shapes and color intimately blended in with the attractiveness of mountain and lake view. The proportion is also in line with the environment. The lines obviously represent the natural lake-side context, and the lobby is designed based on lunar direction which mean resort’s guess can enjoy stunning “Sunrise and Sunset” scenic.

Z9度假村的主人认为,享受自然环境的最理想方式就是在一个以可持续理念为基础而设计的场所中得到休息与放松。基于这一想法,设计团队提出了“3R”理念,分别代表再利用、减少和回收,并通过各种方式使其在项目中得到实现。
Z9 owners’ believe that one of the best way to enjoy natural environment is to stay and relax in the resort which adopted sustainable design concept. So, sustainable design approaches, based upon the “3R” concept which are Reduce, Reuse and Recycle, have been used in this project in many ways.






首先关于“再利用”方面,再利用的概念体现在度假村现有的木材中。设计师通过采购当地废弃木材实现了“再利用”的理念,这些废弃木材通过压缩变成图案丰富的木块,用在天花板上,体现了很好的自然属性。
Firstly, Reuse. Reuse concept was refer to the use of existing wood from the existing resort. The old wood were use as resort decorations. OSB Board which used as the ceiling was another aspect of the reuse concept. This is because OSB Board was created by compressing layers of wood flakes.



其次关于“减少”方面,在自然资源丰富的场地内构造建筑物的最佳方式之一就是尽可能减少其对环境的影响。基于这一点,建筑团队几乎没有改变场地的既有轮廓。度假村整体采用了钢结构等轻盈结构,以不同的方式对场地环境进行了保护。例如,钢结构带来的更宽跨度可以减少建筑与地面的实质接触,并且能够很好地适应既有建筑的基础,同时实现比混凝土结构更加迅速且干净的施工。
Secondly, Reduce. One of the best way to build any building within the site which has rich-natural context is to create as less environmental footprint as possible. According to this way of approach, very-few site contour adjustment were applied. Light-weight structure such as steel structure was used to build this resort. Steel structure promote eco-friendly outcome in many ways for instance the wider span which means less on-ground touching and can be adjusted to suit with the existing footing, faster and cleaner construction in comparison with concrete structure.





最后关于“回收”方面,体积庞大的旧木材在经过改造之后被应用于室内家具。此外,度假村排放的废水将在闭路循环水系统中得到处理,而非排放至湖中,这将使客人们能够惬意地享受水上活动。
Thirdly, Recycle. Since some of the existing wood is quite large so, they were adjusted and used for in-door furniture. Moreover, close circuit water treatment was applied to treat the water before drainage into the lake. This mean resort’s guess can enjoy their water activities with worry-free.









北碧府向来以山景和湖景而闻名,私密而宁静的住宿空间与优美的自然环境相互对话,为客人带来悠闲而惬意的享受。
Essentially, guess can absorb privacy, serenity, and be in tuned with the natural context of Kanchanaburi, one of Thailand’s most famous place for enjoying hillside and lakeside scenic, during their stay.





项目图纸:







项目概况:
项目名称: Z9度假村
建筑师事务所: Dersyn Studio Co., Ltd
联系邮箱: dersyn_@hotmail.comarchitect.desyn@gmail.com
项目地点:泰国Kanchanaburi Si Sawat
完成年份: 2017年12月25日
总建筑面积: 3100平方米
首席建筑师: Sarawoot Jansaeng – aram (Dersyn Studio Co., Ltd.)
项目团队: Chanita Wannamass, Kunakorn Buathong, Nuttawoot Mutchima, Suchin Thongmorn, Tawee Natrakulwisut, Thitipong Fuangfung, Wasawat  Maneeon
客户: Chatchai Chatudomkul
其他参与者: Saksit Veeramas (照明顾问)、Teeracote Konglomjeake (电气工程师)、Narathip Deekaew (结构工程师)、TEN Design and Construction(内部装修承包商)
结构体系: 现有基础钢结构
主要材料: 外露钢筋混凝土、木瓦屋顶、现有木材、竹子、钢材、定向刨花板、铝、玻璃
照片版权: Beer Singnoi, Jagkree Phetphosree

Project name: Z9 Resort
Architect’s Firm: Dersyn Studio Co., Ltd
Contact e-mail: dersyn_@hotmail.comarchitect.desyn@gmail.com
Project location: Si Sawat, Kanchanaburi, THAILAND
Completion Year: 25 December 2017
Gross Built Area: 3,100 square meters
Principal Architects:   Sarawoot Jansaeng-aram (Dersyn Studio Co., Ltd.)
Project Team: Chanita Wannamass, Kunakorn Buathong, Nuttawoot Mutchima, Suchin Thongmorn, Tawee Natrakulwisut, Thitipong Fuangfung, Wasawat  Maneeon
Client: Chatchai Chatudomkul
Other participants: Saksit Veeramas (lighting consultant), Teeracote Konglomjeake (electrical engineer), Narathip Deekaew (structural engineer), TEN Design and Construction (interior fit-out contractor)
Structural System: Steel Structure on existing footing
Major Materials: exposed reinforced concrete, shingle roof, existing wood, bamboo, steel, OSB, aluminum, glass
Photo credits: Beer Singnoi, Jagkree Phetphosree