首页 > 作品 > 正文

Degli Esposti Architetti;Eisenman Architects;AZstudio | 卡洛·厄尔巴住宅Degli Esposti Architetti;Eisenman Architects;AZstudio | 卡洛·厄尔巴住宅

本帖最后由 王云锦 于 2020-8-11 13:02 编辑

连接新旧
白色构筑

-卡洛·厄尔巴住宅-
Residenze CarloErba

卡洛·厄尔巴住宅全景

卡洛·厄尔巴住宅全景

它的位置坐落于1909-1911年间确立的钢琴帕维亚·马塞拉城规结构的三角形场地之中;以20世纪初至70年代所打造的历史建筑作为边界,卡洛·厄尔巴住宅项目力求创造出一种同以往不同的现代公寓住宅楼——对建筑理念和地理环境进行深刻讨论的同时,展示出其在米兰建筑历史的发展族谱中,作为一座现代里程碑的特质和影响。
Fora triangular site included in the Piano Pavia-Masera (1909-1911), bounded bybuildings built from the beginning of the 20th century to the Seventies, thisproject seeks to create a distinctly contemporary apartment building, while discussingboth architecture ideas and the context, presenting itself as a currentmilestone in a genealogy of the Milanese house.

卡洛·厄尔巴住宅全景

卡洛·厄尔巴住宅全景

卡洛·厄尔巴住宅全景

卡洛·厄尔巴住宅全景

首先,卡洛·厄尔巴住宅解决了街道关系问题,它并没有遵循旧有的传统,沿着街区边界建造,就像之前三座最典型的先例:卡布吕塔(Ca’Brütta),乡村小屋(Casa Rustici)和意大利科索综合大楼(Corso Italia Complex)。
Firstof all, this building solves the issue of the street relationship, without aconstruction along the boundaries of the block, like three exceptionalprecedents: the Ca’ Brütta, the Casa Rustici, and the Corso Italia Complex.

卡洛·厄尔巴住宅全景

卡洛·厄尔巴住宅的S型,是设计师在通过一系列的图例研究分析之后,最终确定的构筑形态——因此它既能满足规划和分区要求,又能和谐地融入场地上20世纪早期古典主义建筑群,呈现出一种新旧时代实现共存的平衡美感。
TheS-form of the building was determined through a series of studies seen indiagrams that show how it meets both program and zoning requirements and alsoincorporates an early 20th-century classicist building on the site.

卡洛·厄尔巴住宅近景

这座建筑不仅只是住宅综合体的一部分,同时也是它的正式入口。
Thisbuilding becomes part of the residential complex, as well as being its formalentrance.

卡洛·厄尔巴住宅近景

卡洛·厄尔巴住宅近景

西侧的拉梅利公共花园(public garden Ramell)的向西边界结束于新建筑西侧立面的曲线边缘。
Thepublic garden Ramelli to the west now ends in the curve of the new building’swest elevation.

卡洛·厄尔巴住宅近景

此外,卡洛·厄尔巴住宅开放形式的确定是建立在这样的既有条件上的:建筑物沿街区边界延展的任何连续性元素都被辅佐建造一处隐秘的微型庭院,而与此同时,对于该空间景观的俯瞰将不会得到解决或是任何程度的缓和。
Inaddition, the open form of the building is based on the determination that anycontinuity of the construction along the boundaries of the block would haveestablished an excessively small and dark courtyard, and views overlooking thatspace that would not have been effectively resolved.

卡洛·厄尔巴住宅近景

受当地法规的建筑高度限制,卡洛·厄尔巴住宅由一系列的水平带的结构组成,这些水平带以微小的偏移量彼此堆叠,从而在总体为九层楼的建筑主体的内部,又单独形成了不同的四级空间层;前三层构成了一个类似于普通的城市建筑的基础层,覆有石灰华层和同等大小的打孔窗,同时附带有嵌入式阳台。
Restrictedby the height limit of the local regulations, the building is constituted of aseries of horizontal bands stacked with slight offsets that create fourdifferent layers in the nine-story body. The first three floors constitute abase layer similar to ordinary urban palazzi with travertine cladding andpunched window openings of similar size, with inset balconies.

卡洛·厄尔巴住宅夜景

卡洛·厄尔巴住宅夜景

第四楼,或者说建筑的第二空间层则是钢琴演奏大厅,后者同石灰华底座和上方大理石的立面相比是向后方偏移的位置;同时其玻璃材质与石材饰面亦形成了极其鲜明的对比。
Thefourth floor, or second layer, is a piano nobile which is set back from boththe façade of the travertine base and the marble façade above, and its glazingcontrasts with the stone surfaces.

卡洛·厄尔巴住宅夜景

第三空间层级,或者说是第五和第六楼,由搪瓷金属框架连接而成,从而创造了沿立面长度并直直贯穿空间的黄金矩形水平带。
Thethird layer, floors five and six, is articulated by enameled metal frames thatcreate a horizontal band of golden rectangles running the length of the façade.

卡洛·厄尔巴住宅内景

卡洛·厄尔巴住宅内景

卡洛·厄尔巴住宅内景

第三空间层级,同时也是最顶层——从第七到第九楼,不仅是一个水平层,而且在阶梯形的结构轮廓和空间体量上,也可视为一系列附建大型种植露台的“城市别墅”。
Thefourth and topmost layer, floors seven through nine, is not only a horizontallayer but, in its stepped profile and volumetric mass, is also a series of“urban villas” with large planting terraces.

卡洛·厄尔巴住宅全景

除了上述对于建筑本身与城市结构的关系,及四层建筑空间分层的考量之外,卡洛·厄尔巴住宅的结构组合,还是另外两次进一步设计技术运作的结果。第一个技术运作,是将构成第五层和第六层的框架,以及从第五层覆盖到第九层的庞大结构,建于西立面前侧,这样便为阳台预留出充足的空间;而在东立面,设计师采用相同的手法将建筑的空间体量雕琢成格架。第二个技术运作,是将从五层到九层的空间重心设计成稍稍偏离中心的倾斜态,从而产生一种动态的效果,同时使建筑每一层横截面都呈现出各异且唯一的视觉特性。
Inaddition to the above-mentioned considerations regarding the relationship withthe urban fabric and the stratification of the four layers of construction, thecomposition is the result of two further operations. The frames that characterizethe fifth and sixth floors, and a giant order thatembraces floors five to nine, are set forward of the actual west façade of thebuilding. In doing so, they provide space for balconies. On the east façade,the same shift excavates the mass of the building in a carved lattice. The second operation is that the whole ensemble of floors five to nine is slightly shifted off center, producing a dynamic effect and having each transversal section of the building be unique and all of them different from each other.

卡洛·厄尔巴住宅全景

建筑的结构是作为承重构件的钢筋混凝土,以及从第五层应用到第九层的金属框架的混合。建筑底板和地下防水挡土墙结合形成了同连续性解决技术无关的钢筋混凝土凹地;建筑物的承重结构(立柱,楼梯,电梯)是支撑在坚固地板上的钢筋混凝土框架,这样的结构可极大的减小其物理厚度;第五层至第九层的全覆盖金属框架结构为漆成白色的镀锌钢,侧视图是边长500毫米的方形截面。除此之外,加热冷却系统配备有由热泵驱动的辐射板,同时还有一个可控的机械通风系统,以及带有集成除湿系统的一次进气系统。覆盖有石灰华板的外立面包裹住从地面到第三层,包括第三层在内的空间;白色金属板则是应用于第四层的钢琴大厅,以及第五层到第六层的厨房区域;设计师选择了卡拉拉大理石板,并将其同时应用到第五层到第九层。
Thestructure of the building is mixed, in reinforced concrete for the load-bearingelements and metal for the frames from the fifth to the ninth floors. Thefoundation plate and underground waterproof retaining walls form a basin ofreinforced concrete without solutions of continuity. The load-bearing structureof the building (pillars, stairs-elevator bodies) is a reinforced concreteframe with solid floors, reducing their thickness. The structure of the metalframes on the fifth to ninth floors is in galvanized steel that is paintedwhite, with a 500mm side square section. The heating and cooling system hasradiant panels powered by heat pumps. There is a controlled mechanicalventilation and primary air intake system with an integrated dehumidificationsystem. Thefaçades are clad in travertine slabs (from the ground up to and including thethird floor), in white metal sheets (fourth floor piano nobile and kitchenson the fifth and sixth floors) and in Carrara marble slabs (from the fifth tothe ninth floors).

卡洛·厄尔巴住宅内景

卡洛·厄尔巴住宅内景

俯瞰着卡罗·埃尔巴广场(Piazza Carlo Erba)的受保护建筑立面上的石灰华板,经过了抛光和修复;每户公寓单元的窗均采用涂成白色饰面的天然木框架,而所列建筑物的外窗框架则选择深灰色调;公共区域的窗则被设计成为被白色铝金属框架所包围的结构;而另一方面,卡洛·厄尔巴广场(Piazza Carlo Erba)主大厅入口最初的金属门有幸得以保留,并得到全面的修复。
Thetravertine slabs of the façades of the listed building overlooking Piazza CarloErba have been polished and restored. The windows of the property units are innatural wood frames painted white, with the exception of the window frames ofthe façades of the listed building, which are painted dark gray. The windows ofthe common areas are in white aluminium metal frames. The original metal doorfor the main lobby entrance on Piazza Carlo Erba has been retained andrestored.

卡洛·厄尔巴住宅内景

公共区域覆盖有定制的木镶板和吊顶;除了铺着瓷砖、覆有青苔的浴室之外,所有空间单元的镶木拼花地板都使用天然橡木制成。总而言之,卡洛·厄尔巴住宅的照明特点是一项特别研究,重点在于增强能够俯瞰卡洛·厄尔巴广场(Piazza Carlo Erba)的受保护建筑群既有立面的视觉效果——通过改良其弯曲度,并与LED灯照明结合呈现出的全新的构筑主体。
Thecommon areas are covered with custom wood paneling and have suspended ceilings.The parquet floors of the units are in natural oak, with the exception of thetiled and grès-clad bathrooms. The building’s lighting is characterized by aparticular study of how to enhance both the pre-existing façades of the listedbuilding overlooking Piazza Carlo Erba, and the new body whose curvature isaccompanied by LED lighting in the external suspended ceiling of the continuousterraces on the fourth floor.

卡洛·厄尔巴住宅结构图

卡洛·厄尔巴住宅结构图

卡洛·厄尔巴住宅总平面图


卡洛·厄尔巴住宅一楼平面图

卡洛·厄尔巴住宅钢琴大厅平面图

卡洛·厄尔巴住宅顶楼平面图

卡洛·厄尔巴住宅公寓单元平面图

项目基本信息
建筑设计:DegliEsposti Architetti;Eisenman Architects;AZstudio
项目名称:卡洛·厄尔巴住宅(CarloErba)
项目位置:意大利米兰
完成年份:July 2019
项目面积:14,000sqmeters / 150,000 sqfeet
建造成本:40million euro (40,000,000.00 euro)
项目客户:Pinerbas.r.l., a company of Morelli Group
总承包商:ItalianaCostruzioni (Rome): 第二阶段直至完成;CLE Cooperativa Lavoratori Edili (Bolzano): 第一阶段
工程建造
结构设计:Studio d’Ingegneria Associato Ardolino, Bolzano
机电设计:Sistema Group Engineering, Montichiari (BS) (初步阶段); A.T. AdvancedTecnologies, Rome (执行阶段); Studio MGM, Gallarate (执行阶段)
摄影支持:
MaurizioMontagna
mauriziomontagna.com
Dronephotos
Marcode Bigontina ESPERIENZA-DRONE
esperienza-drone.it

其他
Supervisionof construction:
Arch.Lorenzo Degli Esposti
Arch.Paolo Lazza
Arch.Stefano De Vita

项目监测
Geom.Giorgio Marocchi - Sherpa Engineering, Mantova (第一阶段);
Geom.Tristano Barroccu, Milan (第二阶段).
Architectname:DegliEsposti Architetti;Eisenman Architects;AZstudio

Project name:ResidenzeCarlo Erba
Location of building:Milan,Italy
Completion date:July2019
Grosss quare footage:14,000sqmeters / 150,000 sqfeet
Total construction cost:40 million euro (40,000,000.00 euro)
Client:Pinerba s.r.l., a company ofMorelli Group
Generalcontractor:ItalianaCostruzioni (Rome): phase 2 and completion
CLE Cooperativa Lavoratori Edili (Bolzano): phase 1

Engineers
Structural:Studio d’Ingegneria Associato Ardolino, Bolzano;
Mechanicaland electrical: Sistema Group Engineering, Montichiari (BS)
(preliminaryphase); A.T. Advanced Tecnologies, Rome (execution phase); Studio
MGM,Gallarate (execution phase)

Photographers
MaurizioMontagna
mauriziomontagna.com
Dronephotos
Marcode Bigontina ESPERIENZA-DRONE
esperienza-drone.it

Other
Supervisionof construction:
Arch.Lorenzo Degli Esposti
Arch.Paolo Lazza
Arch.Stefano De Vita

Project surveillance:
Geom.Giorgio Marocchi - Sherpa Engineering, Mantova (Phase 1);
Geom.Tristano Barroccu, Milan (Phase 2).