首页 > 作品 > 正文

Snøhetta | ASI莱尔森总部大楼Snøhetta | ASI莱尔森总部大楼

本帖最后由 王云锦 于 2020-8-31 11:08 编辑

以绿色生态和节能循环为概念的
现代环保办公大楼

-ASI莱尔森总部大楼-
ASI Reisen Headquarter

ASI莱尔森总部大楼远景

Snøhetta与ASI莱尔森(ASI Reisen)合作开发了一座新的办公大楼,反映了公司的工作文化及其在生态旅游方面的专业能力。大楼的设计基于开放式办公室的概念,以及影响着公司业务方向,并同员工共同发展的“人与自然共生”的主题。这一座新木质建筑位于蒂罗尔州因斯布鲁克以南的纳特斯,提供65个新的工作岗位。
With ASI Reisen, Snøhetta developed a new officebuilding that reflects the company's work culture and its specialization insustainable travel. The design is based on an open office concept and the topicof "symbiosis between nature and people" - a topic that shapes the work of the company andwas developed together with the employees. The new timber construction with 65jobs is located in Natters, south of Innsbruck, Tyrol.

ASI莱尔森总部大楼远景

ASI莱尔森总部大楼远景


“绿窗帘”将建筑的木结构和谐地融入以茂盛的森林为主的周围环境。四层楼的建筑采用木框结构,结合了实木元素,以对材料消耗进行优化。
A “green curtain” blends the wooden structureharmoniously into the surroundings, which are dominated by the forest. Thefour-storey building was implemented as a timber frame construction, combinedwith solid wood elements, in order to optimise material consumption.

ASI莱尔森总部大楼远景

地下室和大楼的补强板由钢筋混凝土制成;竖框和横梁立面、窗户、地板和隔音板也都使用了木材。传统的木材防腐方法被用于木质外墙,即所谓的“烧杉板”(yakisugi)——其木材表面略有烧焦从而呈现碳化状;烧焦的木质表面不仅可以使外墙立面产生更强的防水性,无需额外的油漆保护依旧持久耐用,同时还可以起到防虫的功能。
The basement and the stiffening core of thebuilding are made of reinforced concrete. Wood was also used for the mullionand transom facade, the windows, floors and acoustic panels. A traditionalmethod of wood preservation was used for the wooden facade, so-called yakisugi,in which the wood surface is slightly charred and thus carbonised. The charredwooden surface not only makes the facade waterproof and durable withoutadditional painting, but also protects against insects.

ASI莱尔森总部大楼内景

ASI莱尔森总部大楼内景

在总部大楼的内部,连通的画廊房横跨数个楼层共同打造了一个宽敞、开放且灵活的办公空间,其中包括单人工作区以及接待区、小型会议室和大会议室、休闲室、自助餐厅、淋浴间和更衣室。开阔的立面玻璃窗可以让人们的视野抵达更远的地方,饱览毗邻的连绵山峦和森林风光;开放式办公室一共可容纳65名员工,并能够根据实际需要,而灵活地改进以适应未来需求。
Inside, gallery rooms create a large, open andflexible office space over several floors, which includes individual workplacesas well as a reception area, meeting niches and rooms, a relaxation room, acafeteria, showers and changing rooms. Generous glass surfaces offer views andstage the view of the surrounding mountains and forests. The open office isdesigned for 65 employees and can be flexibly adapted to future needs ifnecessary.

ASI莱尔森总部大楼内景

大楼的“大本营”向访客们表达了热烈的欢迎;它横跨两层楼的巨大壁板上是对公司过往历史的讲述。 “绿植架”履行了办公室区域的划分功能,并为员工们提供了充足的存储空间和货架空间。一座新桥梁将新大楼与包括会议室和休闲室在内的旧建筑连接起来。
Visitors are welcomed in the so-called “Base Camp”,a foyer spanning two floors, where the company's history is told on large wallpanels. A “plant shelf” supports the division of the office zones and offersstorage space and shelf space. A bridge connects the new building with anexisting building, which includes meeting and relaxation rooms.

ASI莱尔森总部大楼内景

Snøhetta的因斯布鲁克分公司合伙人兼董事总经理帕特里克·吕斯(Patrick Lüth)解释说:我们“与ASI莱尔森(ASI Reisen)的员工在几层楼上合作开发出了更灵活和开阔的办公空间,提供了一种轻松、愉快的现代化工作氛围。该建筑是为满足ASI莱尔森(ASI Reisen)的需求量身定制的,反映了该公司致力于生态旅业的商业理念和业务价值。
“Together with the employees of ASI Reisen, we havedeveloped a flexible office space over several floors that offers a pleasantand modern working atmosphere. The building is tailor-made for the needs of ASIReisen and reflects the values of the company specializing in sustainable travel,”explains Patrick Lüth, partner and managing director of the Innsbruck branchof Snøhetta.

ASI莱尔森总部大楼内景

ASI莱尔森总部大楼内景

黑色木制立面前面悬挂有金属材质地攀爬架,同时也作西侧阳台扶栏之用。由攀援植物构成的绿色外墙,对宽敞的玻璃表面进行遮盖从而起到防眩光的功能。118种攀爬类植物,由17种不同的夏季及常绿植物组成,它们生长于槽谷中,一年四季轮转之间不断改变着外墙的外观呈现,同时也在帮助建筑适应不同季节的温湿度,起到隔热和保暖的作用。可以说,“绿色缓冲区”及其微气候极大地节省了冷却建筑物所需的能量消耗。
A metal climbing frame is hung in front of theblack wooden facade, which is also used as a balcony on the west side. Thegreen facade made of climbing plants serves as glare protection and shading thegenerous glass surfaces. The 118 climbing plants, which are made up of 17different summer and evergreen species and grow in troughs, change theappearance of the facade over the course of the year and thus also adapt the thermalinsulation to the season. The “green buffer zone” and its microclimate reducethe energy required to cool the building.

ASI莱尔森总部大楼内景

另一方面,来自屋顶的雨水被收集在地下蓄水池中,并为墙壁立面和花园中的植物们,提供了自动灌溉系统。与1215种新植物一起,绿色立面也为室外地区种类达73种当地物种生物多样性做出了贡献。
The rainwater from the roof areas is collected inan underground cistern and feeds the automatic irrigation system for the plantson the facade and in the garden. Together with the 1215 new ones The greenfaçade also contributes to biodiversity in the outdoor area, which consists of73 local species.

ASI莱尔森总部大楼内景

ASI莱尔森总部大楼内景

ASI莱尔森总部大楼内景

ASI莱尔森总部大楼应用并通过了热动力建筑模拟检查,对能使建筑服务与建筑本体之间实现最佳协调能源概念进行了调整和确认。可逆的空气-水热泵系统(40 kW)通过地板,或加热或冷却进而加热和冷却建筑物。室温度、湿度、CO2传感器和风传感器通过机械驱动的通风叶片对自然通风实现了完全自动控制。自然通风利用热升力和风压比使新鲜空气流经建筑物。通风阀的打开程度、打开时间和持续时间取决于环境和室内气候,并通过目标值和实际值对其进行不断检查。光伏系统在屋顶上作为剩余系统运行——那里产生的电力完全覆盖了其自身的部分电力消耗。
The energy concept, which enables optimalcoordination between the building services and the building, was checked andadapted using a thermal-dynamic building simulation. A reversible air-waterheat pump system (40 kW) heats and cools the building via the floor heating orcooling. Room temperature, humidity, CO2 sensors and wind sensors control thenatural ventilation fully automatically via mechanically driven ventilationblades. The natural ventilation uses the thermal lift and the wind pressureratios to flow through the building with fresh air. The degree of opening ofthe ventilation flaps and the opening time and duration depend on theenvironment and the room climate, which is constantly checked using target andactual values. A photovoltaic system is operated on the roof as a surplussystem. The electricity generated there covers part of the own electricityconsumption.

ASI莱尔森总部大楼内景

ASI莱尔森总部大楼除了实现了既可以满足员工种种需求,同时又实现了创新化的开放式办公室概念之外,其可持续能源概念,还对于塑造节约资源的木材结构大楼产生了深远影响。
In addition to an innovative, open office conceptthat caters to the needs of employees, a sustainable energy concept also shapesresource-saving timber construction.

ASI莱尔森总部大楼总平面图


ASI莱尔森总部大楼平面图A

ASI莱尔森总部大楼平面图B

ASI莱尔森总部大楼平面图C



ASI莱尔森总部大楼侧视图AA'


ASI莱尔森总部大楼侧视图BB'

ASI莱尔森总部大楼侧视图CC'

ASI莱尔森总部大楼分析表格
项目位置:奥地利,蒂罗尔州因斯布鲁克的纳特斯
建筑设计/室内设计/景观设计:Snøhetta
项目客户: ASI莱尔森
完成年份:2019
结构工程:Tragwerkspartner, Innsbruck
暖通空调/建筑模拟:AlpsolarKlimadesign; Innsbruck
场地面积:2.027 sqm
建筑面积:347 sqm
建筑总面积:1 548 sqm
占地面积:1.389 sqm
建筑体积: 5.469 cubic metre

Location:Natters near Innsbruck, Tirol, Austria
Architecture, interior design, landscapearchitecture:Snøhetta
Client:ASI Reisen
Completed:2019
Structural engineers:Tragwerkspartner, Innsbruck
HVAC, building simulation:AlpsolarKlimadesign; Innsbruck
Site area:2.027 sqm
Built-up area:347 sqm
Gross floor area:1 548 sqm
Floor area:1.389 sqm
Building volume: 5.469 cubic metre