首页 > 作品 > 正文

RHIZOME | 未来小酒馆RHIZOME | 未来小酒馆

本帖最后由 王云锦 于 2020-9-3 10:58 编辑

写给未来的诗

-未来小酒馆-
Futura bistro
未来小酒馆Futura bistro

俄罗斯圣彼得堡的后工业区的重建,导致许多地方建筑对阁楼美学或是过度沉迷,或是因周围环境而完全忽略。未来小酒馆(Futura bistro)的项目的位置前身是“Lenpoligraphmash”工厂的计量站,并展示了另一种对近代遗产建筑进行整修使其焕发生机的方法;可以说,这一建筑项目有意识地将后工业精神抛诸身后,于平面体量中,使用建筑语言的基本元素解决了小尺寸和方块形等构筑形态的潜藏挑战。
The reconstruction ofpostindustrial zones in Saint Petersburg, Russia resulted in the appearance ofmany places that are either obsessed with loft aesthetics or simply ignore itdespite the surrounding context. The project of Futurabistro, occupying a former metering station at Lenpoligraphmashfactory, demonstrates another approach towards reusing the heritage of therecent past. Consciously leaving the postindustrial spirit behind, the projectaddresses the potential of small and square in its floor plan volume usingbasic elements of architectural language.

未来小酒馆Futura bistro

计量站的建筑学理念,体现于扩展现有入口,增加了玻璃面积,同时更充分地展现了建筑内部空间,以及以一种象征性方式将它扩展至夏季露台和休闲基设,譬如篮球场,露天的啤酒花园,绿色空间,以及即将进入屋顶空间的路径。
The architectonics ofthe metering station enabled an expansion of existing openings and an enlargementof glazing area, showing up the inner space and symbolically extending it inthe summer terrace and leisure time infrastructure which includes a basketball court, Biergarten, green space and upcoming access to the rooftop.

未来小酒馆Futura bistro

建筑立面色调完成从黄色到黑色的渐变,这使得未来小酒馆(Futura bistro)看起来就像是一密度集中而体量厚重的空间;酒馆的外观设计由RHIZOME,以及图形设计的阿列克谢比斯特罗(Alexey Bistrov)和一位抽象的生物形态壁画的艺术家阿列克谢·基奥(Alexey Kio)合作完成。
Changing the facadecolour from yellow to black, Futura bistro looks like a concentrated and thick volume. The collaboration of RHIZOME architectural bureau, Alexey Bistrov, responsible for the graphic design, and the artist Alexey Kio – anauthor of an abstract biomorphic mural – led to the exterior of the bistro.

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

内部空间的设计理念基于开放性原则,以及建筑触感的有限应用。开放式厨房的概念对于整个项目至关重要,它消除了小酒馆的访客和员工之间的界限:客人不仅可以轻而易举地观察到陈列的烹饪设备和忙碌工作的厨师们,还可以轻松地观赏到平时较为荫蔽的洗涤区。
The inner space design is based on the principles of openness and the limitedamount of applied architectural touches. The concept of an opened kitchen isvital for the whole project that dissolves the line between visitors andworkers of bistro: guests can easily observe not only the cooking equipment andchefs but also the washing zone which usually remains unseen.

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

因为这处街区面积有限,因而对于面包店站前计划的开发是实施是不小的阻碍,不过在前往洗手间的路上,人们仍然可以通过那狭窄的窗户偷看一下它正在进行的工作过程。
The limited area of the block became an obstacle to theoriginal plan of an opened bakery station, though one still can take a sneakpeek at its working process through the narrow window on the way to theWC.  

未来小酒馆Futura bistro


未来小酒馆Futura bistro

建筑的新墙体和隔断墙,由高压灭菌加气混凝土块制成。相关材料的选择是基于建筑和相关的构造逻辑,以及创造可持续功能性内饰的目的。
The new walls andpartitions are made of auto claved aerated concrete blocks. The material choiceis based on architectural and constructive logic as well as the intention tocreate a sustainable and functional interior.

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

未来小酒馆Futura bistro

混凝石块的材质在建造过程中,被保留自然的纹理和颜色,并与卫生区中以功能性几何铺展开来的白色瓷砖完美相配,前后呼应。
The concrete blocks are left in their natural texture and color matching the geometry of functionally spread white tiles in sanitary zones.

未来小酒馆Futura bistro

小酒馆的内部则遵循简单原则,没有任何多余的装饰,而是注重其本质的特色。专为该项目设计的家具配置由圣彼得堡工作室Delo Design和Verstak制造。建筑的功能性照明和极简主义的墙面则充分彰显了所选材料的独特性。
The interior of bistrolacks any decorations and focuses on its essence: placement of furniture,designed exclusively for the project and made by Saint Petersburg based studios Delo Design and Verstak, functional lightening and minimalistic surfaces of thewalls demonstrating peculiarities of chosen materials.

未来小酒馆Futura bistro

项目名称:未来小酒馆
项目位置:俄罗斯圣彼得堡
主创设计师:Evgeny Reshetov, TatianaSinelnikova
设计团队:Julia Korovina, EkaterinaAntonova, Lubov Lukonina, Alexandra Kim
工程公司:RHIZOME
项目面积:249 sqm
完成年份:2019
摄影支持:Dmitrii Tsyrenshchikov

Project name: Futura bistro
Project location/address: Saint Petersburg, Russia
Lead Designer/Architect: Evgeny Reshetov, Tatiana Sinelnikova
Design team: Julia Korovina, EkaterinaAntonova, Lubov Lukonina, Alexandra Kim
Construction Company:RHIZOME
Project scale/area: 249sqm
Completed year: 2019
Photography: Dmitrii Tsyrenshchikov