首页 > 作品 > 正文

House in Vale das VideirasHouse in Vale das Videiras

House in Vale das Videiras 是由巴西Rodrigo Simão Arquitetura设计,并赢得2020年园冶杯国际建筑专业奖银奖。





这是一套适合作家和造型艺术家居住理想的周末别墅,有可能成为永久居住的家。在家庭聚会的场合,也可以供大人选择带孩子们一起居住。
A house idealized as a weekend house by nature for a writer and a plastic artist, with the possibility of  becoming a  permanent home. Also can accomodate well the adults son and daughter with children when the family gathers.


项目坐落在一个略微起伏的地形上,在该地区并不是很常见,该项目面积为14366.93平方米,项目地有天然的高地和湖泊,为业主设计的艺术工作室建在一个现有的30.00 x6.50米的混凝土基础上。

Erected in a slightly undulated terrain, atypical for the region, with the generous area of 14.366,93m2, with existing plateaus and a lake, the program included an arts studio for the owner, whitch was built over an existing concrete foundation measuring 30.00mx6.50m.


主卧位于一个海角高地上,可以欣赏到森林和山脉的最佳景色,它最大限度地利用阳光,这在山地气候中至关重要。独栋房子的屋檐可以防止屋子潮湿。

The main house was placed over an existing plateau in the highest point of the lot, over a slight promontory, to take the best views to the woods and the mountains, and maximize sunlight, vital in mountain climate. It is a single level house protected by a ubiquitous overhanging roof that keeps the house free from moisture.


考虑到现有的树木和高地,这座房子设计成三个部分,即凉亭式客厅,两侧有套房。曲线设计可以改善景观效果,并与高地地形和谐一致,与周围景观相结合。

Respecting existing trees and the shape of the existing plateau, the house was divided into three volumes, the pavilionar living room, flanked by two volumes containing the suites, that were slightly twisted to improve the views and fit harmoniously in the plateau, resulting in an architecture integrated with the surrounding landscape.




正面的阳台环绕整个客厅,其上是一个3米高的悬挑屋顶。它是项目设计的中心元素,这种设计可以激励住户对户外生活的渴望。开放式的铝合金框架与大玻璃面板和嵌入式栏杆互相搭配,客厅与阳台没有使用可见的门槛,这些设计都增强了室内与室外的连贯性。

The frontal varanda that embraces the whole living room is covered by a 3,00m overhanging roof, and it is a central element of the project, stimulating outdoor life. Opening alumminum frames with large glass panels and recessed railings in the floor, integrate living room and varanda with no visible elements or thresholds, increasing the continuity interior/exteriror。

除了三个套房外(一个是有外部出口),在主入口有一个小型家庭工作室与卧室在视觉上有连接效果。如果需要的话,拉上窗帘可以营造更好的隐私性,这间房也可以作为客房使用。

Besides three suites(one with external acess), by the main entrance a home office is visually conected with the living room. If desired, it gets some privacy by shutting the curtains and can be revertible as a guest room too.



厨房是客厅中的一个重要的空间位置,它直面阳台和景观,这种设计将烹饪和用餐的乐趣延伸到整个房子。水槽和灶台做在一个大的黑色抛光花岗岩台面上面向风景和餐桌,尺寸为5.50x1.10米。 它由外露的混凝土短墙支撑。灶台在视觉上与整个客厅融为一体。

The kitchen is a protagonist space in the living room wide opened to the varanda and the landscape, extending the pleasure of cooking and being at the table to the whole house. The sink and the cooktop facing the view and the dining table, over a big black polished granite countertop, measuring 5,50x1,10m supported by an exposed concrete short wall. So the cook is visually integrated with the whole living room.

同样裸露的混凝土(施工用手工的木模板),构成了一个更私密的角落,在功能上可供阅读、播放音乐、看电视。

The same exposed concrete (made with handmade wood formwork) make up a more intimate corner for reading, playing music, watching TV, in the other side of the living room.




艺术工作室,天窗照亮的宽阔大厅,它也包括一个厨房和一个套房,可以用作客房。

The arts Studio, a wide hall lighted by skylights also contains a kitchen and a suite and can be used as a guest house.

亭台形状,细长的结构形状和低反射颜色的材料应用遵循与自然融合的设计理念。

Its pavilionar shape, the structural slenderness and the low reflective colors of the deployed materials follow the concept of blending with nature that guided the project.

地板、天花板、屋檐大量应用木材,与自然铁色涂漆的外露金属结构相结合,以及苔藓绿和黑色铝合金框架的外墙漆的搭配也有助于与景观的融合。

The significant presence of wood in floors, ceilings, roof foreheads, associated to exposed metal structure painted in natural iron color, as well as the external wall painting in moss green and alumminum frames in black also contributes to this integration with landscape.

项目信息
项目名称:House in Vale das Videiras
结构设计:Rodrigo Simão Arquitetura
室内设计:Rodrigo Simão Arquitetura / Katharina Welper
景观设计:Rodrigo Simão Arquitetura
建设地点:Petrópolis, Rio de Janeiro,RJ,  Brazil
建筑面积:495.27㎡
建筑结构:框架结构
设计时间:2019
建造时间:2019