首页 > 作品 > 正文

Rodrigo Simão Arquitetura | Águas Claras ResidenceRodrigo Simão Arquitetura | Águas Claras Residence

图1: 建筑外观图© Rodrigo Simão Arquitetura

该房屋被打造成了一个适合冥思的平台,面朝树林的宽阔开口既为住户提供了绝佳的视野,也为室内空间引入了充足的光线以适应山间气候。
A house conceived as a contemplation platform, wide open to the views and to maximize sunlight, so vital in a mountain climate.

整间屋子悬于地面层之上,被一个宽大的悬挑屋顶保护。连通室内外空间的石板前庭具有排水功能,可以让屋子在雨水密集的环境中远离潮湿。
The whole house develops in one level, suspended from the ground, protected by a generous overhanging roof, accessed through a stone floor forecourt, avoiding rain water, so intense in the region, keeping the house free from moisture.

图2: 起居室© Rodrigo Simão Arquitetura

钢结构使跨度达到了例如8,40m,从而允许敞开的窗户(高达跨度的60%),为与花园和该地区美丽风景的对话创造了开放空间。
The steel structure made possible spans such as 8,40m, allowing wide opening windows (up to 60% of the span), creating open spaces in dialogue with the garden and the beautiful landscape of the region.

同样,起居室和厨房与木烤箱结合在一起,有助于提高房屋的热功能,而大型食堂则将烹饪的乐趣和餐桌上的余味扩展到房屋的其余部分。

In the same way, living room and kitchen are integrated with the wood oven contributing to the thermal functionality of the house and the big refectory table extending the pleasure of cooking and being at the table to the rest of the house.

图3: 外立面© Rodrigo Simão Arquitetura


大多数房屋的地板都是从楼板本身抛光的混凝土。 以混凝土浇筑的方式进行抛光-通常用于工业和加油站,因为它具有很高的抗冲击性和耐磨性,并且表面光洁卫生。

The flooring in most of the house is polished concrete, from the slab itself. Polished in the act of concreting - usually used in industries and gas stations because of its high impact and abrasion resistance, has smooth and hygienic finish.

除了是一种非常长期的低成本解决方案之外,该选项还可以极大地节省施工阶段和材料的成本。

This option results in a huge economy of construction phases and materials, besides being an extremely perennial low cost solution.

由CEF(CaixaEconômicaFederal)融资计划建造,由一对亲自管理施工过程的夫妇聘用了建筑师,工程师和建筑公司。

Built through a CEF (Caixa Econômica Federal) financing program, by a couple who personally managed the construction process, hiring an architect, an engineer and a construction firm.

优化和可行性是设计的重点,而不会影响装饰的质量和常年性。

Optimization and feasibility where a central focus of the design, without compromising the quality of the finishings and perenniality.

开放空间的概念,以自然形式使用材料以及与自然融为一体的理念旨在激发家庭的朴素以及功能性和融合性生活方式。

The concepts of an open space, the use of materials in their natural form and integration with nature seek to inspire in the family simplicity and a functional and integrated lifestyle

经济性和施工阶段的优化:

Economy and optimization of construction phases:

施工阶段的经济和优化措施包括:通过设置层压钢结构来减少饰面和粉刷。在木瓦屋顶下方铺设40mm厚的隔音板(Brasilit),免去了掩蔽天花板、租用脚手架和安装天花板饰面等程序,在实际安装结束后只需涂刷一层树脂即可。该方案还能够有效地防止蚂蚁、浣熊、鸟类和蜘蛛在房顶的空隙中停留和栖居。餐桌台面也同样采用了这种材料。

厚实的水泥墙体上覆盖了一层薄薄的丙烯酸塑料饰面,在经过磨光和密封处理后形成光滑的质感,同时又呈现出细微的打磨痕迹。这种手工饰面巧妙地呼应了周边的乡村住宅,为充斥着混凝土、铝和钢铁等工业材料的住宅赋予了更加人性化的体验。客厅的裸露混凝土墙壁模仿了木板的纹理,一方面节省了饰面,另一方面也像木材一样为空间赋予了温暖的氛围。

Deploying laminated steel structure reduced finishings to painting. Deploying 40mm thermo-acoustic Masterboard panels(Brasilit) as a surface for the shingle roof- eliminated many construction services like ceillig recess, scaffolding rental, ceiling finishings, getting practically done when put in place, receiving just  a second resin layer in the internal part when put in place.

This compact 40mm solution is also very efficient against animals that usually settle in roof’s empty spaces, like ants, raccons, birds, spiders, etc.

The dining table top, measuring 3,05x1,20x0,04m,  is also made from a single board of this material that compound the roof.

The masonry finishings is a result of a thin single layer of acryilic plaster over a thick ready to use cement mass, that is sanded and sealed, creating a smooth texture but with nuances of sanding.This handmade finishing subtly echoes rustic countryside houses, contributing to the humanization of the space where there is a lot of presence of  industrial materials like concrete, alumminum, steel.The exposed concrete thick wall in the living room revealing the wood formwork, eliminates finishings, and even being a cold material, it humanizes the space with its handcrafted aspect, resembling wood.



图4: 外部空间结构© Rodrigo Simão Arquitetura


高效的设计/可持续性

大玻璃开口朝向风景,向北和向东北方向最大化,从而增加了热舒适度,并为更健康的呼吸环境做出了贡献。 在房间中,铝制框架和6mm的普通玻璃可向视野敞开,并具有很高的成本/永久性/性能比。
天花板中使用的热声母板和自然的交叉通风减少了采暖或空调的未来成本。
瓦兰达在客厅中使屋顶形状变高,当瓦兰达门打开时,屋顶会促进热对流。 如果有必要保持温暖(经常如此),则仅需保持这些门关闭即可。

Efficient Design / Sustainability

Large glass openings, turned towards the landscape, to north and  northeast maximize direct, that contributes to thermal comfort and to a healthier environment to breathe. In the rooms, alumminum frames with 6mm common glass are wide opened to the views and have a great cost/perreniality/performance ratio.
Thermo-acoustic Masterboard panels used in the ceiling and natural crossed ventilation reduce future cost with heating or air-conditiong.
The shape of the roof gets higher in the living room, by the varanda, promoting thermal convection when the varanda doors are opened. If it is necessary to keep the warmth(frequently it is), it is just necessary to keep these doors closed.

可通行性

整个房子作为一个平台在一个单一的水平上发展,门槛低且没有楼梯

Acessbility:

The whole house develops in one single level, as a platform, with low thresholds and no stairs


图5 前视图 © Rodrigo Simão Arquitetura




图6 后视图 © Rodrigo Simão Arquitetura



图7 手绘草图 © Rodrigo Simão Arquitetura



图8 设计图纸 © Rodrigo Simão Arquitetura


项目信息
项目名称:Águas Claras Residence
项目地址:Petrópolis, Rio de Janeiro, RJ,  Brazil
建筑面积:157,83㎡
设计单位:Rodrigo Simão Arquitetura
完成时间:2015年