首页 > 作品 > 正文

aa-ls luigiserboliarchitetti | Canopies of the main entrances of the Brescia below-ground underground stationsaa-ls luigiserboliarchitetti | Canopies of the main entrances of the Brescia below-ground underground stations

图1:布雷西亚地铁站出入口上盖夜景©Luigi Serboli, Ilario Piatti

布雷西亚地铁站出入口上盖项目的产生是为了保护行人通道不受天气影响,使其得到安全使用,同时降低自动扶梯的维护成本。
The project for the canopies of the main entrances of the Brescia below-ground underground stations was born of the need to protect the accesses from the weather, make its use safe and at the same time diminish the maintenance cost of the escalators.

图2:布雷西亚地铁站出入口上盖外景©Luigi Serboli, Ilario Piatti

该项目涉及10个车站,其中不包括历史悠久的市中心广场车站,这是为城市提供新的公共交通系统的漫长道路的最后一步。

该设计建议基于,建立一套独特的单一的地铁上盖诉求,它的功能和设计,即使在不同的地方也不会改变。拒绝繁复的变化,成为始终如一的一个强有力的识别记号。

This project involves 10 stations, with the exclusion of those in the historical town centre squares, and is the last step of a long path that has equipped the city with a new public transport system.
The proposal is based on the desire to build a single and unique object, for its functionality and design, which never changes even when in different places. Variations are deliberately rejected in favour of a body that can always be recognised.

图3:布雷西亚地铁站出入口天花板©Luigi Serboli, Ilario Piatti

图4:布雷西亚地铁站出入口仿镜面天花板©Luigi Serboli, Ilario Piatti

地铁出入口上盖是由不锈钢板组成,在立柱上做了缎光处理,为内部提供了仿镜面的天花板。全高超清玻璃板保护着车站内的设施,卷帘门可以在夜间关闭。顶部安装了太阳能电池板,所有站点的耗电仅需148千瓦时/年。

The covering is made of steel sheets, satin-finished on the pillars and with a mirror finish for the internal false ceiling. Protection against the elements is guaranteed by full-height extra-clear glass slabs while a roller shutter allows closing during night time. The top covering has solar panels installed with a total production, for all stations, of 148 Kwh/Year.

图5:布雷西亚地铁站出入口上盖与周边环境©Luigi Serboli, Ilario Piatti

图6:布雷西亚地铁站出入口上盖融入周边环境©Luigi Serboli, Ilario Piatti

图7:布雷西亚地铁站被“点亮”的楼梯©Luigi Serboli, Ilario Piatti

所面临的挑战是如何能够“激活”周围的公共空间,在此插入一个与周边场所互动而又不改变其条件,并能保持简单结构的地铁入口上盖。随着时间的推移,随着气候和季节的变化,这个项目的呈现效果随着周边环境“不断变化”。实际上是因为玻璃的通透度,轻盈的形状和不锈钢的虹彩使项目可以反映周围的环境,并与它们融合。晚上每个楼梯都被“点亮”。材料反射的光线延生到了室内,与室内的环境又融合在了一起。

The challenge is to ‘activate’ the public space with the insertion of an element able to interact with the various sites without altering their conditions and maintaining a simple composition. The geometry of the structure and the physical features of the materials used constantly change as the day goes by and as climate and seasons change. The glass transparency, the lightness of the shape and the iridescence of the steel allow the project to be permeable to the sight, reflect the surroundings and mix with them. At night each stair is lighted. The light reflected by the reflective material allows the interior to be read and engages the immediate surroundings.


图8:布雷西亚地铁站出入口夜景©Luigi Serboli, Ilario Piatti


图9:布雷西亚地铁站出入口全景©Luigi Serboli, Ilario Piatti

这样的设计是为了去掉设计对象的所有固化一面,在去除的过程中找到可持续性可变的部分。地铁入口上盖是一个小的地标,希望能够成为周围环境的一部分,并产生新的空间使用的可能性。

The objective has been to deprive the designed object of all possible solidity and to find in this deprivation the premise of sustainability. The canopies are a small landmark able to become part of the local imagery and generate new possibilities of use of the spaces.

项目信息
项目名称:Canopies of the main entrances of the Brescia below-ground underground stations
项目位置:Brescia,意大利
建筑面积:1590 sqm
主创设计师: Luigi Serboli
设计团队:Alberto Merlini engineer, Andrea Busi architect, Claudio toniolo engineer, Marco Contu enrgineer, Claudio Orlandi engineer, Luisa Zinelli engineer
设计时间:2016年-2017年
项目状态:已完工
摄影师: Luigi Serboli, Ilario Piatti