首页 > 作品 > 正文

IKAWAYA Architects丨混凝土外壳住宅IKAWAYA Architects丨混凝土外壳住宅

项目场地为狭长条形,宽9米长26米,面向街道。为了最大程度上利用空间,建筑师在限高以及场地退让条件下做了一个混凝土“外壳”,并在合适的位置创建“洞口”,将阳光与微风引入建筑之中。

The project site is a narrow strip with 9m width facing the street and 26m deep. There we first established a “shell” of maximum volume within the height limitations and setback guidelines. Then we punctuated “holes” to desirable places of the “shell” volume where it was agreed suitable to incorporate natural light and wind.


顶视图© Akinobu Kawabe

场地的最南端种有一棵高达7米的橡树,这是整个项目中最具象征性的元素。住宅建成后,这种大型树木就无法深入到场地深处。这棵橡树是建筑师在打地基之前就种好的。它见证了整个住宅建造的过程。

At the deep southernmost part of the site, there is a 7m tall oak tree as the house’s symbol tree. We have planted the tree in prior to the foundation work since it would be impossible to reach the deepest area of the site after the structure of the house is erected. We could say that the oak tree was watching over the house since the start the construction.


场地最南端的橡树© Akinobu Kawabe

这些“洞口”为住宅的每个楼层都提供了一个不同的室外花园空间。根据相邻室内空间的不同功能,花园的主题与配植也不同。地下一层为“下沉花园”;一层为“橡果园”;二层为“花园餐厅”。此外,建筑师还将住宅混凝土外壳的顶部“打破”,在顶层构建出一个出挑的“空中花园”。所有分散的花园都由室外楼梯相连。

Inside the “hole”, we created garden with plants that relates to its adjacent room; a “sunken garden” at the basement, an “acorn garden” on the ground floor and “dining garden” on the second floor. By “breaking” the top of the shell, we placed a “sky garden” at the rooftop. All the dispersed gardens are linked with an exterior stairway.

室内概览© Akinobu Kawabe


客厅与开放式厨房© Akinobu Kawabe


所有分散的花园都由室外楼梯相连© Akinobu Kawabe


楼梯细部© Akinobu Kawabe


下沉庭院© Akinobu Kawabe


位于一层的“橡果园”© Akinobu Kawabe


顶层客厅外的露台花园© Akinobu Kawabe


天台风景© Akinobu Kawabe

建筑的保温层位于外墙的外侧,因此,热量会贮存在内侧的混凝土墙壁中,为室内营造出舒适的体感环境。同时,暴露的混凝土墙面使建筑外立面与室内空间形成统一的风格,营造出连续的空间流动感。涵洞结构系统减少了室内不必要的隔墙,进一步增强了空间的连续性,最终成就了这栋坚固而又具有包容性的混凝土结构住宅。

The “shell” incorporates the exterior insulation method. Thus, the heat capacity of the concrete wall enables a moderate change in interior temperature. Also, by exposing both exterior and interior concrete walls, it forms a sense of continuity throughout the house. The box culvert structure system was applied to maintain such sense of continuity and eliminates partition walls perpendicular to the tunnel space. In the end, a “strong” but also “embracing” concrete structure was achieved.

设计图纸


平面图 © IKAWAYA Architects


一层平面© IKAWAYA Architects


二层平面© IKAWAYA Architects


三层平面© IKAWAYA Architects


地下一层平面© IKAWAYA Architects


剖面© IKAWAYA Architects

项目信息
项目名称:混凝土外壳住宅
项目位置:日本东京
项目类型:住宅&工作室
用地面积:229.01m²
建筑面积:332.16m²
建筑设计:IKAWAYA ARCHITECTS
设计团队:Atsushi Ikawa, Ryosuke Nambara
结构设计:yAt Structural Design Office
机械工程:Zo Consulting Engineers
施工建造:EIKO CONSTRUCTION
花园设计&建造:SOLSO
完成时间:2020年6月
项目摄影:Akinobu Kawabe