首页 > 作品 > 正文

DDM ARCHITECTUUR丨BRAS住宅DDM ARCHITECTUUR丨BRAS住宅

本帖最后由 陶竞搏 于 2021-3-1 15:15 编辑


早晨从池塘看住宅©Lenzer  
   
这个乡村别墅所处环境风景如画但气候以寒冷潮湿为主,需要通过简单但巧妙的手段来设计。这个项目与众不同的是,它在保持绝对优先于功能性和适应性的同时,又有简单精炼的设计敏感性。

A picturesque setting and a predominantly cold and wet climate called for a simple yet sophisticated approach to this countryside villa. What sets this project apart is its austere and refined approach to design sensibilities while maintaining absolute precedence to functionality and resilience.

BRAS住宅坐落于安特卫普郊区一块绿意盎然的土地上,毗邻池塘。

House BRAS is located on a lush green site abutting a lake in the middle of an old allotment in the suburbs of Antwerp.

设计的初衷是为了让房子更好的融入到周围的自然景观里。蜿蜒曲折的造型使日光在不同季节和不同时间照进室内,同时实现花园景观视野的最大化。

The house is designed to blend into its surrounding natural landscape. The meandering plan allows daylight to penetrate during all seasons and at any time of the day while achieving unobstructed views of the garden.

一楼由三个主要区域组成:带开放式厨房的起居区、带游泳池和桑拿的健身区、带卧室和音乐室的休息区,可俯瞰水面全景。二楼是可以看到树景的主卧套房以及可以通过双层高的音乐室俯瞰水景的图书馆。

The ground floor consists of three main zones – the living area with an open kitchen, a wellness zone with swimming pool and sauna, and a resting wing with bedrooms and music room offering panoramic view over the water. On the first floor is the master suite with views of the tree crowns and a library overlooking the pond through the double height music room.



入口前门©Lenzer


从入口通往起居室©Lenzer


一层起居室休息区©Lenzer


一层起居室的开放式厨房©Lenzer


从二层的图书馆看室外水景©Lenzer


一层音乐室©Lenzer


健身区的泳池©Lenzer  

这些区域沿着四个用深色落叶松饰面覆盖的封闭体块盒子,在物理上和视觉上用玻璃通道相连。这些盒子构成了屋顶的支撑结构,覆盖了开放式的楼层平面,包括了更多可分离的功能,如入口、垂直循环(停车)、食品储藏室、仓储和卧室。

These zones are physically and visually connected with glazed passages along four closed blocks covered with dark larch veneer. The boxes form the supporting structure for the roof that covers the open floorplan and include more separable functions like the entrances, vertical circulation, pantry, storages and bedrooms.


食品储藏室©Lenzer

设备间和停车位于地下,可以通过消失于池水的入口坡道进入。结构桁架集成在屋顶斜坡内,可以在天然石材外壳下实现大尺度无柱铝合金落地窗。这些开口用铝细木工装饰。

Technical spaces and car parks are located underground and are accessible through a ramp that disappears into a pond. Trusses are integrated in the roof slopes, making it possible to realize large column-free cut-outs in the natural stone envelope. These openings are finished with aluminium joinery.


消失于池水的入口坡道©Lenzer

To underline the monolithic character of the house, the roof - the fifth facade - is also clad with Musschelkalk natural stone slabs. The polished panels in three different sizes are arranged in a directionless Roman pattern so that the roof surfaces and facades merge with one another. And rough blocks for stepping stones and terraces physically connect the house to the floor.

为了突出房屋的整体特点,第五面屋顶铺盖了Musschelkalk天然石板。3种不同尺寸的面板以无方向的罗马模式排列,把屋顶和外墙更好地融合在一起。踏步石和台阶都由粗原石做成,将住宅与地面自然地连接在一起。



从花园看住宅©Lenzer


住宅夜景©Lenzer

设计图纸


场地平面图©DDM ARCHITECTUUR


结构概念图©DDM ARCHITECTUUR


地下一层平面图©DDM ARCHITECTUUR


一层平面图©DDM ARCHITECTUUR


二层平面图©DDM ARCHITECTUUR

立面图©DDM ARCHITECTUUR


剖面图©DDM ARCHITECTUUR

项目信息
项目名称:BRAS住宅
项目位置:比利时,布拉斯哈特
场地面积:14000 ㎡
建筑面积:970 ㎡
建筑层数:地上2层,地下1层
建筑设计:DDM ARCHITECTUUR
主创设计:Dirk De Meyer
设计团队:Haodong Hu, Laurent Temmerman, Angelo Vande Casteele, Annelies De Keersmaecker
项目业主:私人
结构工程:Abicon NV
景观设计:Aldrik Heirman
设计时间:2016-2017
建造时间:2017-2018