首页 > 作品 > 正文

REFORM 重塑建筑 | HALO星环-成都兴隆湖路演中心概念设计REFORM 重塑建筑 | HALO星环-成都兴隆湖路演中心概念设计



“2021年在经过了一个世纪的星际旅行后,星环号缓缓降落在了兴隆湖畔的一座陨石坑上。旅行者把这里改造成了自己的基地,定期向地球人展示来自遥远太空的科技文明。"

"In 2021, after a century of interstellar travel, HALO slowly landed on a crater at the banks of Xinglong Lake. The travelers transformed this place into their own base and regularly shows the advanced technologies that they have seen along their interstellar travel to the people of the earth."

设计概念

Design concept


在兴隆湖这样一个生态敏感的场地做设计, 如何能够“具有昭示性又与环境有机结合”?同时还要与周边高新科技企业的气质相符。

How can the design of an ecologically sensitive site like Xinglong Lake be “indicative and organically integrated with the environment”? At the same time, it must match the temperament of surrounding high-tech companies?


宇宙里最有魅力的形式之一,纯洁而孤傲,点亮未知的黑暗。

One of the most charming forms in the universe, pure and aloof, lights up the unknown darkness.


由撞击产生的最原始的大地形态,拥有神秘的宇宙力量。

The original land form produced by impact has mysterious cosmic power.


供奉神明的高台,可以瞭望海岸线。从环境里脱颖而出又不破坏环境。

A sacred platform with a view of the coastline. From the environment to emerge from the environment without damaging the environment.


微微倾斜的地面反而能激活身体更多自在的活动方式。

On the contrary, slightly inclined ground can activate the body to move more freely.


有了光就有了向外看的好奇心,光是文明的火种。

With light, there is curiosity to look out. Light is the fire of civilization.

路演中心

Roadshow center



路演中心地处兴隆湖东岸的一片临水坡地上,坡地朝向湖面高差6米。方案在现状地形的基础上做了微调,将主展厅隐藏在微微隆起的小山丘之下,让建筑与湖滨公园融为一体。山丘顶部设计了一个如陨石坑般的椭圆形路演广场,借助公园草坪的缓坡,人们可以从不同的方向进入广场。路演中心与公园的坡地景观融合,让空间变得更加亲切:游人可在山丘四周的草地嬉戏、野餐和聚会,也可以通过山丘两侧的小路下达到与湖面标高接近的路演中心门厅。

The roadshow center is located on a water-side slope at the east bank of Xinglong Lake, with a height difference of 6 meters facing the lake. The design has been fine-tuned based on the current topography, hiding the main exhibition hall under the slightly raised hill, and integrating the building with the lakeside park. At the top of the hill, an oval roadshow square is designed like a crater. With the gentle slope of the park lawn, visitors can enter the square from different directions. The integration of the roadshow center and the park’s sloping landscape makes the space more intimate: visitors can play, picnic and party on the grass around the hills, or they can reach the entrance hall of the roadshow center close to the lake level through the paths on both sides of the hills.

路演广场

Roadshow square




广场地面向中心平缓下凹,微妙的倾斜激发了人与广场之间站立坐卧等不同的互动方式。广场下方为主展厅,展厅的圆形天窗从广场上突起,形成了广场中心的玻璃舞台。环形磨砂玻璃遮阳屋面,由三个小山峰托起,朦胧地反射着湖面、天空和草地。光洁柔滑的环形屋面与下方粗糙的陨石坑广场形成对比,仿佛一个停靠在月球表层上的太空飞船。广场与屋面之间弯曲的轮廓将湖水、远山和城市框成了一道景,人们在这里能同时听见城市的喧嚣、湖水的荡漾和演说家对未来的期许。

The square is gently concave towards the center, and the subtle inclination inspires different ways for the visitors to interact with square, such as standing, sitting and lying. The main exhibition hall is below the roadshow square, the circular skylight of the exhibition hall protrudes from the square, forming a glass stage in the center of the square. The ring-shaped frosted glass shading roof is supported by three small peaks, dimly reflecting the lake, sky and grass. The smooth and smooth circular roof contrasts with the rough crater square below, like a spaceship docked on the surface of the moon. The curved outline between the square and the roof frames the lake, distant mountains and the city into a scene, where people can hear the hustle and bustle of the city, the ripples of the lake and the orator’s expectations for the future.

主展厅

Main Hall




主展厅是一个层高8米的椭圆形无柱空间,规整的形态和全人工可控的声光电环境,可支持发布、走秀、展览、放映等不同的使用功能需求。在主展厅的穹顶中心,一个圆形的天窗让地下的展厅空间和天空建立起关联,阳光聚集而下时,营造出如万神庙一般的仪式感,这里是献给科技的神殿。沿着主展厅内墙爬升的环形坡道把露天的路演广场和室内的主展厅这两个多功能展演空间无缝地连接在一起,激发出更具实验性的策展可能。

The main hall is an elliptical column-free space with a height of 8 meters, with a regular shape and a fully artificially controllable sound and light environment, which can support different functional requirements such as publishing, catwalks, exhibitions, and screenings. In the center of the dome of the main exhibition hall, a circular skylight connects the underground exhibition space with the sky. When the sunlight gathers down, it creates a sense of ritual like a pantheon. This is a temple dedicated to technology. The circular ramp climbing along the inner wall of the main exhibition hall seamlessly connects the two multifunctional exhibition spaces, the open-air roadshow square and the indoor main exhibition hall, inspiring more experimental curatorial possibilities.

门厅

Hall



一道水平裂开的西向洞口将兴隆湖的水岸线引进了室内,为餐厅提供了欣赏夕阳的最佳位置。天光透过餐厅与主展厅屋顶之间的缝隙漫射到室内,在倾斜的白色混凝土墙面留下日光与云彩变换的光影。

A horizontally split westward opening introduces the shoreline of Xinglong Lake into the room, providing the best location for the restaurant to enjoy the sunset. The sky light diffuses into the room through the gap between the restaurant and the roof of the main exhibition hall, leaving the light and shadow of sunlight and clouds on the inclined white concrete wall.

科技神殿

Technology temple


环形屋面内藏LED和舞台灯、音响及投影设备,除了可以提供遮阳效果外,同时也具备了信息发布和灯光秀的功能。

The ring-shaped roof contains LEDs and stage lights, audio and projection equipment. In addition to providing shading effects, it also has the functions of information release and light show.



路演中心既生于环境又超脱于现状,既熟悉又陌生,既原始又未来,漂浮于大地之上,悬停于山水之间,与不远处的独角兽岛隔空对望。朝圣者们从各个方向慕名而来,期待着在这里接受文明与科技的洗礼。在现代社会里神让位给了科技,科技也理应拥有属于自己的神殿,我们正在尝试探索这样的一种地方。

The road show center is both born in the environment and detached from the status quo, familiar and unfamiliar, primitive and future, floating on the ground, hovering between mountains and rivers, facing the Unicorn Island not far away. Pilgrims come from all directions and look forward to receiving the baptism of civilization and technology here. In modern society, God gave way to technology, and technology should have its own temple. We are trying to explore such a place.

设计分析

Analysis


形体生成


功能布局分析


功能适应性

技术图纸

Drawing


总平面图


一层平面图


广场平面图


西立面图


南立面图


剖面图


剖面

项目名称:HALO星环-成都兴隆湖路演中心概念设计
项目地点:中国  成都
设计团队:舒赛、王亦鸣、戴乔奇、王英飞、钟爱红
项目状态:概念设计阶段
项目时间:2020
项目类型:公共建筑-路演 、展览 、发布中心
建筑面积:1450 平方米
建筑高度:15m
项目业主:四川天府新区成都管委会公园城市建设局
甲级设计院:中国建筑西南设计研究院有限公司
图文版权:REFORM重塑建筑

凡注明“国际设计网”的所有文章,及本网站上的项目案例,未经本网授权不得转载、摘编或利用其它方式使用。
已经授权者,应在授权范围内使用,并注明“来源:国际设计网”。违反上述声明者,本网将追究其相关法律责任。